Termenul de „război de intensitate redusă” există de zeci de ani și a purtat o varietate de nume, inclusiv „război în zona gri” și „război hibrid”. Acesta acoperă o gamă largă de activități între state, de la concurența pașnică la conflicte sub pragul războiului la scară largă. Include, de asemenea, activități ale unor actori non-statali care pot avea un impact perturbator asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor sau asupra capacității unui stat de a asigura securitatea.

Tehnologia este, poate, cel mai important factor disruptiv care influențează purtarea războaielor, în general. Cu atât mai mult, în cazul conflictelor care se situează sub pragul celor la scară largă factorul tehnologic este unul care poate face diferența atunci când vine vorba de succesele operaționale și tactice.

Astfel, există o serie de tendințe tehnologice care au un impact semnificativ asupra războaielor de intensitate redusă, pe care le vom discuta în continuare.

Platformele multi-misiune sunt o primă caracteristică a războaielor moderne de intensitate redusă. Tendința este de a crea și folosi platforme care pot îndeplini o gamă mai largă de sarcini. De exemplu, piața oferă versiuni ale tancurilor și vehiculelor blindate, care au fost modernizate cu protecție suplimentară de blindaj, cu sisteme de protecție activă și avertizare, sisteme hibride de gestionare a energiei electrice și multe altele.

Modularitatea este o altă caracteristică cheie în faza de proiectare a unei platforme sau a unui sistem. Pe măsură ce amenințările evoluează, modularitatea poate permite integrarea capabilităților suplimentare. De exemplu, o arhitectură modulară de vehicul va permite utilizatorului să o modifice în conformitate cu cerințele misiunii. Dacă va funcționa într-un mediu cu amenințări reduse, ar putea avea o armură și arme mai ușoare. În cazul amenințărilor ridicate, acesta poate fi echipată cu elemente suplimentare, reducând astfel nevoia și costurile pentru platformele specifice misiunii.

Un alt punct esențial al factorului tehnologic se referă la capacitatea de maximizare a efectelor sistemelor și platformelor interoperabile de a partaja informații de tip C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance). Multe tipuri de războaie de intensitate redusă necesită colectarea unui set mare de date provenite din monitorizare continuă, inclusiv a zonelor civile și ne referim aici la zonele urbane, care sunt, de altfel, cele mai complexe din punct de vedere al raportului dintre informații inutile („zgomot”) și informații utilizabile.

Inteligența artificială este un element tehnologic decisiv în orice domeniu în secolul al XXI-lea, inclusiv în cel militar. Cu nevoi ce provin în special din colectarea, procesarea și analizarea unor volume mari de date, sistemele de tip inteligență artificială reprezintă factorul decisiv pentru avertizarea timpurie (early warning), îndeosebi în cazul serviciilor de informații.

De asemenea, combaterea amenințărilor caracteristice conflictelor de intensitate redusă presupun monitorizarea continuă a unor areale geografice mari. Astfel, tehnologiile specifice sistemelor fără echipaj / dronelor sunt esențiale pentru a asigura captarea de informații, supravegherea și derularea în bune condiții a misiunilor de recunoaștere.

Într-o eră în care impactul tehnologic se resimte în fiecare domeniu al vieții cotidiene și în care este puțin probabilă izbucnirea unui război la scară largă, tehnologia aferentă sistemelor, mijloacelor și instrumentelor folosite în conflictele de intensitate redusă este cea care poate face decide între învinși și învingători.

Sursă foto: digitalmarkeeter.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.