James O’Brien, Asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat American, a subliniat marți (16.04.2024), într-o declarație importantă, colaborarea strânsă dintre Statele Unite ale Americii și România în fața amenințărilor crescânde generate de conflictul din Ucraina, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

„Cel mai important lucru pentru România este să aibă o idee clară despre riscuri. Avem o comunicare constantă. Rusia a spus clar că nu are intenţia de a lovi teritoriul NATO. Deci, asta stabileşte linia de bază. Apoi, lucrăm cu România cu privire la ameninţări, inclusiv ameninţări cibernetice şi hibride, cu privire la ameninţările din partea dronelor, aşa cum s-a întâmplat de două ori în ultimul an – acest lucru implică atât conştientizarea ameninţării, cât şi capacitatea de a opri o dronă dacă aceasta ajunge în România -, despre supravegherea din aer, atât maritimă, cât şi terestră, şi protecţia împotriva ameninţărilor maritime”, a spus James O’Brien, într-o discuţie cu presa, întrebat care ar fi nevoile României pentru o mai bună protecţie în faţa războiului din Ucraina.

O’Brien a recunoscut eforturile substanțiale ale României în construirea capacității proprii de apărare în toate aceste domenii și a subliniat colaborarea strânsă cu Armata Română pentru a identifica și completa lacunele existente.

Referindu-se la situația din Ucraina, oficialul american a evidențiat importanța cooperării între România și Ucraina pentru întărirea securității în regiune. El a subliniat că sprijinul acordat Ucrainei pentru apărarea integrității sale teritoriale este crucial, deoarece o Ucraină puternică poate contribui la menținerea securității în întreaga regiune, inclusiv pentru România.

James O’Brien a accentuat că eforturile SUA în colaborare cu România au scopul de a preveni extinderea conflictului și de a asigura că România este pregătită să-și protejeze teritoriul și cetățenii împotriva oricărui risc de escaladare a conflictului. El a subliniat că, în ciuda eforturilor de securizare depuse de România, lupta se desfășoară în principal în Ucraina și că sprijinul acordat acestei țări este vital nu doar pentru poporul ucrainean, ci și pentru siguranța României.

În cadrul discuțiilor cu ministrul Apărării Naționale din România, Angel Tîlvăr, a indicat necesitatea consolidării prezenței NATO pe Flancul Estic, considerat un aspect imperativ pentru securitatea și stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre și nu numai, conform informațiilor furnizate de Ministerul Apărării Naționale.

Sursă foto: gazetareforma.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.