Benjamin Netanyahu a devenit o povară pentru Israel. Îl expune la riscuri strategice care l-ar putea costa foarte scump”: așa scrie „Ha’Aretz” în editorialul său de marți. Pentru marele cotidian de stânga israelian, prim-ministrul „duce Israelul la ruină” și dăunează în mod deliberat cetățenilor israelieni.

Cu o zi înainte, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat un text prin care se cere o încetare imediată a focului în Gaza, datorită poziției americanilor, care nu i s-au opus cu veto. Aceasta este o premieră, având în vedere sprijinul neclintit de până acum pentru statul israelian manifestat de administrația Biden. Dar se pare că vântul îşi schimbă direcţia.

La mijlocul lunii martie deja, liderul majorității din Senatul american, Chuck Schumer, a atacat și „l-a acuzat pe Netanyahu că a pus supraviețuirea sa politică înaintea intereselor țării sale”. Chuck Schumer este cel mai înalt oficial evreu din Statele Unite, iar vocea sa contează în mod deosebit. „Israelul nu poate supraviețui dacă devine un paria”, a spus democratul.

La aproape șase luni de la atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, extremismul lui Benjamin Netanyahu, sub pretextul că dorește eradicarea Hamas cu orice preț, a ajuns să întoarcă opinia mondială împotriva țării sale. O orbire care ar putea amenința în cele din urmă însăși securitatea Israelului, notează presa străină. În aceste condiții, și în timp ce negocierile pentru încetarea focului stagnează, ni s-a părut mai mult decât urgent să alcătuim acest dosar.

În timp ce războiul fără discernământ purtat de Israel a făcut deja peste 32.000 de morți, inclusiv 13.600 de copii, potrivit Unicef – „Fâșia Gaza este astăzi cel mai periculos loc din lume pentru un copil”, a denunțat recent organizația – mai mult de 1 milion de oameni sunt amenințați cu foametea pe termen scurt în Fâșia Gaza. „În nordul Gazei, practic nu există niciun fel de alimente disponibile. Oamenii recurg la hrana pentru animale, la semințe pentru păsări, ca să rămână în viață. Unii nu mai au de mâncat decât iarbă”, scria recent șeful unei organizații de caritate în „The Guardian”.

Rezultate care sunt acum insuportabile în ochii unei părți foarte mari a lumii. Nimic nu poate scuza ceea ce se întâmplă în Gaza sau înverşunarea lui Netanyahu. „Pierderea sprijinului public în Occident, acuzațiile de genocid aduse în fața Curții Internaționale de Justiție, erodarea consensului în cadrul poporului evreu și nervozitatea partenerilor financiari ai statului evreu sunt tot atâtea elemente care prevestesc o înfrângere strategică pentru Israel”, argumentează „Middle East Eye”.

Tot în „Ha’Aretz”, jurnalistul Alon Pinkas explică de ce acest război este de fapt un bilet numai dus către „izolarea Israelului”. În „The Jerusalem Post”, Douglas Bloomfield se întreabă dacă Gaza nu este „Vietnam-ul Israelului”. Pe 12 martie, organizația Commanders for Israel’s Security, care reunește peste 500 de foști oficiali din securitate israelieni, a emis o scrisoare și mai explicită, transmisă de „The Times of Israel”, în care îi acuză pe Netanyahu și aliații săi extremiști că subminează securitatea statului israelian.

Astăzi, există o altă amenințare care atârnă asupra lui Netanyahu: dezbaterea în jurul statutului special al ultraortodocșilor în societatea israeliană, explică Yair Rosenberg în „The Atlantic”. Haredim sunt, de fapt, scutiți de serviciul militar din 1948. O excepție care este tot mai contestată în Israel, inclusiv în cadrul extremei drepte, care ar putea duce la implozia coaliției de guvernământ.

În acest moment, mă tem că Israelul este sinonim mai mult cu o fortăreață decât cu o casă. Această țară nu oferă nici securitate, nici bunăstare, iar vecinii mei își exprimă adesea îndoieli și solicitări cu privire la încăperile și pereții casei în cauză sau chiar la existența acesteia”, a scris recent scriitorul David Grossman într-un articol publicat de „The New York Times”.

Sursă: Courrier international

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.