Compania Raytheon Missiles & Defense anunţă că a reuşit să livreze prima unitate Patriot destinată României într-un interval de timp în care, în mod normal, abia era finalizată fabricarea sistemului. Concret, echipa a realizat rapid integrarea de sistem şi livrarea, asamblarea sistemului în prezenţa autorităţilor române, cât şi demonstraţia de funcţionare a acestuia.

Pentru prima dată, o echipă de ingineri și manageri de proiect de la Raytheon Technologies a livrat un sistem de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot în numai doi ani, cu un an mai puțin decât durata obișnuită de producție.

La cererea autorităților române, care au solicitat un termen de livrare de 24 de luni pentru prima unitate de tragere, echipa Raytheon a accelerat procesul de producție.

”Un timp de livrare mai scurt este esențial pentru o operaționalizare rapidă a sistemului… amenințările în continuă evoluție nu așteaptă după termene de livrare”, a spus Patrick Griffin, Program Manager Patriot România.

“Aceasta a fost o achiziţie inteligentă care le protejează graniţele şi le permite să răspundă obligaţiilor asumate faţă de NATO”, a adăugat Griffin.

Echipa Patriot România a reuşit să îmbunătăţească procesul de construire şi livrare a primului sistem Patriot comandat de Guvernul de la Bucureşti, aceste schimbări reducând cu un an întregul proces, în pofida dificultăţilor cauzate de pandemie, arată compania americană.  

Sosit şi montat de specialiştii americani în România, primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare de ultimă generaţie Patriot furnizat în urma unui contract Guvern-Guvern va intra în serviciu şi va fi operat de militarii români pregătiţi în cadrul United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excelence din Fort Sill, Oklahoma.  

Intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române, sistemul Patriot va veghea la Capu Midia şi va asigura o capacitate de apărare antiaeriană esenţială pentru ţara noastră, parte a spaţiului aerian al NATO.

Conform unor surse militare, cel de-al doilea sistem Patriot, care este acum în producţie, va fi montat într-o facilitate a MApN din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu), fiind vizată apărarea Capitalei şi a părţii de sud-est a României. În plus, celelalte cinci sisteme care vor fi livrate către MApN vor fi montate toate pe zona de est a ţării, pentru că de acolo vin ameninţările asupra NATO, dar poziţionările exacte nu au fost comunicate.  

Ţara noastră a cumpărat într-o trazacţie Guvern-Guvern şapte unităţi de tragere Patriot, în configuraţia 3+, cu şapte radare AN/MPQ-65, şapte staţii de control, 28 de sisteme de lansare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) şi 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE). Echipamentele sunt de ultimă generaţie, identice celor care sunt livrate către US Army.  

Sistemele sol-aer cu rază de mare de acţiune Patriot 3+ pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 de metri).

De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.  

Sursă foto: Raytheon Missiles & Defense

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.