Preşedintele Joe Biden a aprobat recomandarea Pentagonului privind dislocarea trupelor americane (revizuirea posturii globale), conform unui comunicat al Departamentului Apărării, anunță Monitorul Apărării.
Conform documentului, principala prioritate pentru Statele Unite rămâne zona Asia-Pacific, unde Pentagonul va adopta măsuri suplimentare pentru contracararea Chinei, inclusiv prin crearea de alianţe şi modernizarea infrastructurii militare din Guam şi Australia.
Totodată, Statele Unite intenţionează să disloce, rotaţional, aeronave în Australia, iar elicopeterele de atac şi unităţile de artilerie vor rămâne în Coreea de Sud.
În Europa, Pentagonul se va concentra pe măsurile ce vor contracara acţiunile Rusiei. Pentru aceasta, se va renunţa la limitarea numărului trupelor desfăşurate pe continent, care era de 25.000 de militari de pe timpul Administraţiei Trump.
De asemenea, în Germania se va înfiinţa o forţă multidomeniu, cu 500 de militari americani, în Wiesbaden.
Pentagonul va păstra, totodată, şapte baze militare de unde Administraţia Trump a decis retragerea, în Germania şi Belgia.
România ar putea primi mai mulţi militari americani
Ce este mai important pentru noi, este faptul că Pentagonul a identificat capacităţi suplimentare în Europa, pentru creşterea rezilienţei şi a descurajării unui atac, care vor fi discutate cu aliaţii în viitorul apropiat.
Şi România, prin preşedintele Iohannis şi ministrul de Externe Aurescu, a cerut suplimentarea trupelor americane dislocate la noi. Alături de ţara noastră, Polonia şi Statele Baltice au anunţat că susţin suplimentarea militarilor americani de pe teritoriul lor, aşa că se aşteaptă negocieri privind noi dislocări de trupe americane în aceste ţări.
În România, sunt dislocaţi aproximativ 1.000 de militari americani, majoritatea la Kogălniceanu, unde este şi un grup de luptă de nivel batalion. Mai avem alte două baze cu militari americani la Deveselu, unde este scutul antirachetă Aegis Ashore, şi la Câmpia Turzii unde sunt dislocate aeronave fără pilot MQ-9 Reaper.
Pentru instruire, militarii americani folosesc poligoanele Cincu, de la graniţa judeţelor Sibiu cu Braşov, şi Smârdan din judeţul Galaţi.
Statele Unite au realizat investiţii de 363 de milioane de dolari în extinderea şi modernizarea bazelor militare din România, în perioada cuprinsă între anii fiscali 2000 şi 2019, fiind al doilea cel mai mare beneficiar al investiţiilor militare americane, după Polonia.
La Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, Ministerul Apărării Naţionale a dat, la începutul acestui an, startul unei licitaţii de 2,1 miliarde de lei pentru servicii de proiectare şi lucrări de execuţie pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Investiţia este estimată la peste 2 miliarde euro, baza va putea găzdui 10.000 de militari aliaţi şi va deveni cea mai mare bază militară a NATO din Europa de Est.
Sursă foto: Getty Images