Turcia le-a interzis vineri cetățenilor sirieni, yemeniți și irakieni zborurile către Minsk, posibil a închis una dintre principalele rute pe care UE spune că Belarus le-a folosit pentru a transporta migranți pentru a proiecta o criză umanitară la frontiera sa.
Mii de migranți din Orientul Mijlociu se adăpostesc în pădurile de la granița dintre Belarus și statele UE Polonia și Lituania, care refuză să îi lase să treacă. Unii au murit deja și există temeri pentru siguranța celorlalți, pe măsură ce condițiile dure de iarnă se instalează.
Uniunea Europeană acuză Minsk că a creat criza ca parte a unui „atac hibrid” asupra blocului – distribuirea vizelor belaruse în Orientul Mijlociu, transportarea migranților cu avionul și împingerea acestora să treacă ilegal granița. Bruxelles-ul ar putea impune noi sancțiuni încă de luni împotriva Belarusului și a companiilor aeriene pe care le acuză pentru transportul imigranților.
Oficialii UE au salutat anunțul de vineri al Direcției Generale a Aviației Civile a Turciei, conform căruia sirienilor, yemeniților și irakienilor nu li se va permite să cumpere bilete către Belarus sau să se îmbarce în zborurile care au destinație Belarusul.
Turcia a negat că a jucat un rol direct, permițând ca teritoriul său să fie folosit pentru transportul migranților.
Șeful Frontex – Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă, a spus că deși în ultima perioada au fost puse în aplicare mai multe acțiuni care au ca scop limitarea deplasării migranților către UE, nu vede un sfârșit rapid al crizei la granița Poloniei.
„Trebuie să fim pregătiți să facem față acestei situații pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Fabrice Leggeri pentru Reuters, adăugând că Frontex va ajuta Polonia să returneze migranții în țările lor de origine.
SANCȚIUNI
Belarus neagă că a provocat criza, dar a spus, de asemenea, că nu poate ajuta la rezolvarea acesteia decât dacă Europa ridică sancțiunile existente. UE a impus mai multe runde de măsuri ca răspuns la represiunea violentă a președintelui Alexander Lukașenko împotriva protestelor de stradă în masă împotriva guvernării sale în 2020.
Lukașenko, un aliat apropiat al Rusiei, a amenințat săptămâna aceasta că va întrerupe livrările de gaz rusești livrate în Europa prin teritoriul belarus. Vineri, Kremlinul a părut să se distanțeze de această amenințare, spunând că nu a fost consultat înainte și că își va îndeplini contractele de livrare de gaze.
Sursă foto: Reuters