Într-o perioadă în care siguranța medicală a fiecăruia dintre noi este strâns legată de modul de acțiune al unor instituții vitale pentru securitatea națională și ordinea publică, uităm sau alegem să nu tratăm multe dintre problemele endemice cu care se confruntă aceste structuri. Este de bun simț faptul că inclusiv în această perioadă procurorii nu trec cu vederea lucruri pe care noi, cel mai probabil, le punem în plan secund, prima noastră grijă acum fiind sănătatea.

Procurorii secției militare a DNA au început o investigație într-un dosar de corupție în domeniul achizițiilor publice asupra Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Între decembrie 2019 și februarie 2020, calculatoarele unor ofițeri de la inspectoratul de urgență au fost ridicate, printr-o hotărâre judecătorească, și apoi percheziționate informatic la secția militară a DNA, pentru contracte de peste 600 de milioane de euro, arată o anchetă jurnalistică a celor de la Libertatea, din 11.05.2020.

La data de 18.04.2020, în plină stare de urgență, Raed Arafat a cerut, în cadrul unei declarații publice la postul de televiziune Digi24, imunitate în fața procurorilor pentru orice persoană care comite abateri de la regulile achizițiilor publice. În aceeași declarație în care a solicitat imunitate, Arafat a vorbit, fără să fie clar care e contextul, despre achizițiile masive din fonduri europene făcute de IGSU pentru dotare, în ultimii ani, scrie Libertatea.

Atât Arafat, cât și Streinu-Cercel, au amenințat în termeni ultimativi că, în cazul în care se vor cerceta achizițiile, nimeni nu se va mai implica în lupta împotriva COVID-19 sau în alte situații asemănătoare, de urgență.

Imediat după declanșarea pandemiei de coronavirus, DNA a devenit mai puțin interesată de acest dosar, conform unei surse din cadrul IGSU citată de Libertatea.

Valoarea totală a achizițiilor cercetate de secția militară a DNA este de aproximativ 623 de milioane de euro, conform informațiilor Libertatea din interiorul sistemului de urgență. Ele se împart astfel: 1. Achiziții autoutilitare de intervenție, achiziție pe bani europeni: contract cadru de 600 de milioane de euro – procedură câștigată de WISS și anulată; 2. Achiziții de  containere de căutare salvare – contract de 20 de milioane de euro câștigat de Deltamed; 3. Achiziții pentru pandemia Ebola – contracte de aproximativ 3 milioane de euro.

În ceea ce privește primul contract, cel privind autoutilitarele de intervenție, la 12.01.2018, IGSU a publicat un anunț pe SEAP pentru a-și înlocui parcul auto, cu ajutorul banilor obținuți prin finanțări de la Bruxelles.

Contractul, în valoare de circa 600 de milioane de euro, a fost câștigat de asocierea WISS (Polonia) – Performant Consult Management (România). Printre ceilalți participanți  la licitație s-a nunărat și una dintre firmele abonate la contracte cu statul – Deltamed.

Ceea ce este interesant este faptul că, după mai multe contestații din partea tuturor participanților, pe 20.09.2018, IGSU s-a substituit Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor și a anulat licitația de 600 de milioane de euro câștigată de WISS și pierdută de Deltamed.

Potrivit Libertatea, dezvăluirile pe acest subiect vor continua în perioada ce urmează.

Deltamed înregistra la mijlocul lui 2019 aproximativ 8.000 de contracte cu statul. Primul contract important câştigat de Deltamed a fost în 2000 şi a presupus furnizarea a 147 de ambulanţe pentru Ministerul Sănătăţii, scrie Ziar de Cluj. Un an mai târziu, firma livra către SMURD cinci puncte mobile de donare sânge realizate pe autobuze şi primele autospeciale de pompieri pentru prima intervenţie. Iar avalanșa de contracte a continuat până în prezent.

Nu mai devreme de jumătatea anului trecut, IGSU a semnat un contract cadru în valoare de peste 21 de milioane de euro cu două firme, Grădinariu Import Export și Deltamed, pentru un container care asigură suportul logistic în cadrul intervențiilor, menționa la momentul respectiv Gazeta de Cluj. După 10 zile de la semnarea acordului cadru, IGSU a încheiat cu firma clujeană Deltamed un contract de 5,3 milioane de euro. Patronii firmei Grădinariu Import Export au legături de afaceri cu Stelian Ilie, un fel de ”mini-Sebastian Ghiță”, conectat la business-urile lui Gabriel Naghi, fost șef al SPP pe vremea lui Ion Iliescu.

De asemenea, Deltamed a făcut afaceri și cu Mira Telecom – cunoscută pentru afacerile sale cu serviciile secrete din România. Proiectul „Sustenabilitate, Mobilitate, Accesibilitate în Regiunea Transfrontalieră Constanţa – Dobrich – Infrastructură de Transport” a fost câștigat de Deltamed în asociere cu Mira Telecom. Unul dintre acționarii firmei Mira Telecom, Dragoș Băsmăluță, este asociat într-o altă firmă, abonată la rândul ei la contracte pe bani publici, cu fiica fostului director adjunct al SRI, generalul în rezervă Dumitru Zamfir, condamnat, între timp, la închisoare cu suspendare.

Scandalos și trist, pe lângă posibilele infracțiuni de corupție – cu o valoare remarcabilă totuși, este și faptul că parte din cei aflați la cârma sistemului medical în aceste vremuri tulburi afirmă că nu se vor mai implica în lupta împotriva pandemiei – de parcă ne fac nouă o favoare și nu ar fi de datoria lor să facă toate eforturile în acest sens.

Sursă foto: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.