Secretarul Apărării, Lloyd Austin, este „foarte îngrijorat” de posibilitate unei incursiuni rusești pe teritoriul suveran al Ucrainei, după ce mai multe agenții de știri au publicat rapoarte conform cărora Moscova plănuiește o ofensivă în Ucraina la începutul anului 2022, potrivit Breaking Defense.

Au invadat înainte și pe măsură ce ne uităm la numărul de forțe care se află în regiunea de graniță, când ne uităm la unele dintre lucrurile care se întâmplă în spațiul informațional, în timp ce ne uităm la ceea ce se întâmplă în domeniul cibernetic , ne ridică într-adevăr îngrijorarea”, a spus Austin în timpul Forumului Național de Apărare Reagan de sâmbătă (04.12.2021).

Rămânem concentrați pe asta. Rămânem angajați să ajutăm Ucraina să-și apere teritoriul suveran”, a spus el.

Surse de informații americane au declarat vineri pentru Washington Post că Rusia plănuiește o ofensivă militară împotriva Ucrainei încă de la începutul anului 2022, cu aproximativ 175.000 de soldați implicați. Planurile includ „mișcare extinsă a 100 de grupuri tactice de batalion cu aproximativ 175.000 de personal, împreună cu blindate, artilerie și echipamente”.

Rusia a negat acuzațiile, numind rapoartele „propaganda rău intenționată”.

În prezent, Rusia a desfășurat aproximativ 70.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, conform estimărilor SUA, deși surse ucrainene cred că ar putea exista până la 94.000 de soldați ruși.

Președintele Joe Biden urmează să discute virtual cu președintele rus Vladimir Putin, marți.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Biden va reafirma sprijinul american pentru suveranitatea Ucrainei și va detalia preocupările sale cu privire la activitățile militare rusești la granița cu Ucraina în timpul discuțiilor.

Întrebat despre întâlnirea viitoare, Austin a spus că speră că „există mult spațiu aici pentru ca diplomația și autoritatea să funcționeze”.

Ucraina nu este membră a NATO și, ca atare, nu este inclusă în prevederea articolului 5 care obligă membrii să apere o altă națiune membră care este atacată.

Austin a refuzat să comenteze ce curs de acțiune ar putea lua Statele Unite dacă Rusia invadează Ucraina, declarând doar că se va asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a se apăra, invocând livrările anterioare de ajutoare letale și neletale.

L-ați auzit pe președinte spunând ieri că analizează o serie de inițiative, așa că nu voi comenta înaintea șefului meu.”

Comentariile lui Austin urmează preocupările exprimate de șeful de stat major al armatei, James McConville, care a declarat: „Nu sunt foarte sigur ce vor face”, a spus McConville despre Rusia. „Dar pentru mine, aceste acțiuni au un impact teribil asupra capacității și securității prietenilor noștri europeni.

Comentariile foștilor Secretari ai Apărării

În cadrul Forumului Național de Apărare Reagan, foștii secretari ai apărării Leon Panetta (2011-2013) și Mark Esper (2019-2020) au comentat asupra situației din Ucraina.

Ambii fosți secretari au fost de acord că trebuie trimis un semnal puternic lui Putin, Panetta spunând că „nu există nicio îndoială că acesta este un test.”

Cred că administrația Biden trebuie să-i explice foarte clar domnului Putin care va fi prețul dacă întreprinde acțiuni militare”, a spus Panetta. „Singura cheie în acest moment este descurajarea puternică, iar modul în care stabiliți descurajarea este să îi transmitem domnului Putin < dacă faceți asta, asta vă vom face >. Cred că trebuie să stabilim că el trebuie să plătească un preț.

Mark Esper a cerut trimiterea mai multor arme în Ucraina, inclusiv rachete Javelin și sprijin logistic.

Nu doar Statele Unite trebuie să se implice în sprijinirea Ucrainei. Ar trebui să fim ajutați de NATO”, a spus Esper. „Trebuie să-i facem față lui Putin. Nu-i putem permite să facă asta.”, a încheiat acesta.

Sursă foto: Breaking Defense

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.