Turcia a vândut Ucrainei mult mai multe drone Bayraktar TB2 decât se ştia anterior, iar noi livrări pot urma în viitor,  notează Bloomberg.

Potrivit agenţiei de presă, care citează surse din guvernul turc, livrările au numărat câteva zeci de dispozitive. Iar cel puţin alte 24 de drone sunt planificate a fi livrate în Ucraina în viitor.

Oficialii guvernului turc şi producătorul de drone Baykar nu au comentat această informaţie.

Ucraina a semnat un contract cu Turcia în 2018 pentru a cumpăra, potrivit datelor neoficiale, şase drone Bayraktar TB2 şi trei staţii de control pentru acestea. Livrările au fost finalizate în noiembrie 2019.

Valoarea contractului a fost de 69 de milioane de dolari.

Bayraktar TB2 este o dronă de luptă fabricată în Turcia, cu o rază de acţiune de 150 km, o viteză de croazieră de 130 km/h şi o sarcină utilă de până la 50 kg. Este echipată cu un sistem automat de decolare si aterizare. Aceste dispozitive au jucat unul dintre rolurile decisive în succesul armatei azere în ostilităţile din Karabah, din 2020.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a criticat, în timpul unei discuţii telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, utilizarea de către armata ucraineană a unor drone militare turceşti, informează AFP.

Potrivit lui Putin, utilizarea de către forţele Kievului a unor drone militare de fabricaţie turcă de tip Bayraktar împotriva separatiştilor proruşi, constituie „o provocare”.

Preşedintele rus a criticat „politica distructivă” a Kievului, care vizează, în opinia lui, „să submineze acordurile de la Minsk” semnate în 2015 şi menite să pună capăt conflictului din estul separatist al Ucrainei, dar a cărui componentă politică nu a fost niciodată aplicată.

De asemenea, Vladimir Putin a subliniat „necesitatea ca Kievul să abandoneze orice tentativă de activităţi belicoase” în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat al Kremlinului, informează Agerpres.

Aceste afirmaţii intervin în toiul tensiunilor între Rusia şi Ucraina, în condiţiile în care Moscova este acuzată că a comasat trupe la frontieră în vederea unei eventuale ofensive. Kremlinul dezminte orice plan în acest sens şi acuză la rândul său Kievul că pregăteşte o „aventură militară” împotriva separatiştilor în est.

Sursă foto: Defense România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.