Recent guvernanții țării  au adoptat o ordonanță în urma căreia veniturile celor care au ținut linia întâi în lupta cu pandemia – militarii – vor fi înghețate,  asta în vreme ce ei își ocupă liniștiți locurile în fotoliile confortabile de la Palatul Victoria.

Pe lângă înghețarea salariilor care se întrevede tot mai tare la orizont, este deja inutil să mai amintim că, nici în anul 2022, pensiile miltare nu vor fi indexate, deși la sfârșitul anului 2020, în Monitorul Oficial nr. 1.332 a fost publicată OUG 226/2020, ce conținea o serie de măsuri fiscal-bugetare, printre care și amânarea indexării anumitor pensii pentru 2022, inclusiv cele la care facem referire.

Militarii nu au dreptul la organizare sindicală. Guvernul, care ar trebui să joace „rolul de sindicat” și să le apare drepturile, nu face altceva decât să lase totul într-o totală nepăsare, ba chiar să se îndrepte împotriva lor prin astfel de decizii.

Aceste măsuri îi revoltă pe militarii care, deși servesc patria cu devotament, au veniturile similare unor muncitori necalificați.

Militarii au depus un jurământ, pe care de bine, de rău, îl respectă, iar perioada pandemică ne-a demonstrat din plin că soldații încă mai au dragoste pentru țară și popor.

Recent, mediul on-line a fost “bombardat” cu zeci, poate sute de mesaje, legate de faptul că actualul prim-ministru, fost comandant al Armatei Române, lasă militarii de izbeliște.

Dezamăgirea militarilor este cu atât mai mare cu cât Nicolae Ciucă a plecat din rândurile lor, fiind un ofițer cu o experiență vastă, un ministru al Apărării Naționale care a fost apreciat și un lider care cunoaște neajunsurile din sistemul de apărare națională.

Atât cadrele militare, cât și rezerviștii se așteptau ca actualul conducător al Guvernului să „lupte” pentru drepturile lor.

În ultima perioadă, și pe fondul tensiunilor din Estul Europei, se discută despre investiții de sute de milioane de euro în dotarea Armatei, de exemplu: 1.059 de autovehicule tactice blindate de tip ușor (745 de milioane de euro) și 32 de avioane de vânătoare F-16 vechi de aproximativ 40 de ani  (454 de milioane de euro). Sigur, sunt necesare investițiile, fiindcă acestea reprezintă o obligație asumată de România față de NATO în 2020, în baza principiului împărțirii corecte a efortului de apărare aliat, dar ar trebui, în același timp, creat un echilibru între investițiile în tehnică militară și cele în resursa umană.

În aceste condiții, se preconizează un deficit substanțial de personal în Armată, care se va accentua în următorii ani.

Dragi conducători ai țării, să nu uitați să mai chemați Armata, Pompierii și alți militari când va fi nevoie de spitale de campanie, de misiuni de salvare la inundații sau alte situații similare… să sperăm, în schimb, că ei vor uita toate nedreptățile pe care le-ați făcut și să demonstreze în continuare că sunt profesioniști, dedicați în tot ceea ce fac, și nu în ultimul rând să-și respecte jurământul depus – “Eu ….. jur credinţă patriei mele, România. Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii. Jur să respect constituţia, legile ţării şi regulamentele militare. Aşa să-mi ajute Dumnezeu.

Aşa să ne ajute Dumnezeu.

Sursă foto: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.