Noul ministru bulgar al apărării Stefan Ianev se opune desfășurării de trupe NATO suplimentare în Bulgaria, una dintre opțiunile discutate de alianță în contextul escaladării tensiunilor de către Rusia la granița sa cu Ucraina, relatează Euractiv, citat HotNews.

Ianev spune că o asemenea mutare ar duce doar la intensificarea tensiunilor.

„Actuala majorare a capacităților și activităților Rusiei pe flancul de est al NATO reprezintă circumstanțe de care nu doar că trebuie să se țină cont dar ele trebuie de asemenea monitorizate cu atenție specială. Aceste procese necesită o abordare unificată din partea NATO, dar fără a duce la o escaladare inutilă a tensiunilor”, a scris acesta pe Facebook.

„În acest stadiu nu există motive pentru a considera procesele monitorizate drept o amenințare directă la adresa Alianței și a zonei de securitate relevante”, a adăugat acesta.

Ianev a mai precizat că nu crede „că există circumstanțele necesare care să poată justifica o decizie legată de desfășurarea de trupe suplimentare pe teritoriul nostru”.

„O asemenea decizie nu ar fi în concordanță cu interesul național al Bulgariei”, a subliniat ministru bulgar al apărării.

Recent, Tod Wolters, comandantul suprem al NATO în Europa, a solicitat în timpul unei videoconferințe cu șefii militari ai țărilor partenere „întărire a trupelor de pe granița de est” a NATO.

Planul urma să „accentueze prezența NATO în România și Bulgaria prin misiunea Enhanced Forward Presence” a NATO, pe baza căreia alianța și-a stabilit prezența militară în statele baltice și în Polonia de est.

Sursă foto: Radio Chișinău

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.