Potrivit unui studiu INSCOP comandat de News.ro, românii plasează în topul încrederii instituții precum Armata (70%) și Biserica (62%). Scorurile pentru NATO și UE se situează între 50% și 55%, în creștere față de acum zece ani. Pe de altă parte, Guvernul și Parlamentul, instituții reprezentative ale democrației, ocupă ultimele poziții în clasament, cu scoruri de 19% și, respectiv, 17%.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP, explică la RFI că există mai multe motive pentru aceste rezultate, inclusiv aspecte culturale și o neîncredere cronică în politică. În cazul Guvernului, este dificil să se obțină o încredere de peste 50%, deoarece acesta adesea reprezintă o majoritate politică, iar cei care susțin partidele din Opoziție nu vor exprima încredere în Guvern. În contrast, Armata și Biserica sunt privite ca instituții naționale integratoare și beneficiază de această percepție pozitivă.

Ștefureac adaugă că încrederea în Armată a crescut în ultimii zece ani, în special în contextul securității regionale și al conflictului din Ucraina. În ciuda diverselor evenimente publice și controverse, încrederea în Biserică rămâne stabilă, aceasta fiind percepută ca un reper de încredere și credibilitate pentru majoritatea românilor.

În ceea ce privește încrederea în NATO și UE, aceasta ocupă locurile trei și patru în sondajul INSCOP. Creșterea încrederii în NATO, mai accentuată decât în cazul UE, este atribuită importanței evidente a apartenenței la organizația nord-atlantică, în special în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina și amenințărilor din proximitatea României. În ciuda criticilor la adresa UE, există o înțelegere în rândul românilor că alternativele la apartenența la NATO și UE ar implica o zonă de insecuritate și sărăcie. Aproximativ jumătate din populația României declară încredere multă și foarte multă în UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.