Majorări de pensii pe baza de împrumuturi, creșteri de salarii și beneficii pentru bugetari fără criterii de performanța, întreținerea și extinderea permanentă a uneia dintre cele mai mari si scumpe administrații publice din UE ne-au adus azi în situația de a avea o mare gaură la buget, gaură ce trebuie acoperită…. dar cum?

Intr-un astfel de context, trași de urechi deja de instituțiile europene cu abilități pe zona financiară, Guvernul României, instituția care reprezintă, conform Constituției, puterea executivă în România a adoptat Ordonanța de Urgență care „aprobă unele măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

Intrat în vigoare pe 27 octombrie, actul normativ suspendă cheltuielile din instituțiile bugetare pentru mai multe categorii, printre cei afectați de aceste măsuri fiind și angajații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Vă prezentăm un singur exemplu prin care “Ordonanța austerității” afectează întregul sistem și ne referim la stoparea decontării serviciilor turistice (în valoare de 1.450 lei) prestate de angajații instituțiilor de forță din România în lunile noiembrie – decembrie 2023, pe motiv că un articol din OUG nr. 131/2021 a fost modificat.

După cum bine cunoașteți, voucherele de vacanță în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională reprezentau facturile și bonurile fiscale decontate doar după ce angajații își efectuau concediul. Acești angajați nu au primit banii pe card, cum i-au primit ceilalți bugetari încă din luna mai/ iunie 2023 și care pot să se folosească de ei oricând doresc, timp de un an de zile până la expirarea cardului.

În prezent, peste 20.000 de angajați din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională nu vor beneficia de vouchere de vacanță pe lunile noiembrie și decembrie, în condițiile în care aceștia au fost împiedicați până acum, din cauza misiunilor specifice, să-și deconteze serviciile turistice.

Deci, actualmente, peste 20.000 de români, referindu-ne în special la angajați ai MApN și MAI nu vor mai primi bani pentru voucherele de vacanță.

Știm foarte bine că Armata a fost angrenată în fel și fel de misiuni și exerciții militare în acest an și nu au putut beneficia de concediu.

Recent, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Mihai Zlat a declarat jurnaliștilor de la National.ro că a discutat cu premierul și cu ministrul Afacerilor Interne, dar “totul este în aer, că nu am primit un răspuns concret pe acest subiect”…. De ce? De ce vă bateți joc de militarii și polițiștii României?

În prezent, militarul este batjocorit, este numit mercenar,  i se reproșează că primește solda injust sau că are o pensie nesimțită, dar să nu uităm că militarul are dreptul să se odihnescă după ce a participat la exerciții și intervenții militare care i-au adus experiență de front, dar și deprinderi de luptă în interiorul mecanismelor de acțiune comune.

Domnilor politicieni, militarii armatei române, vor uita că au fost huliți, vor uita toate nedreptățile și vor demonstra în continuare că sunt profesioniști, dedicați în tot ceea ce fac, și nu în ultimul rând nu vor uita să-și respecte jurământul depus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.