După o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping în California, liderul american Joe Biden a declarat miercuri că îl consideră în continuare pe Xi Jinping un „dictator„, folosind o expresie care a provocat indignare la Beijing în trecut, anunță AFP.

La finalul unei conferinţe de presă menite să salute rezultatele summitului, preşedintele american a declarat că îl consideră în continuare pe omologul său chinez drept un „dictator„.

„Este un dictator în sensul că este un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a spus el, folosind o expresie care a provocat furie la Beijing.

Întâlnirea va duce totuşi la reluarea comunicaţiilor militare la nivel înalt, suspendate de mai bine de un an, au precizat cele două superputeri. Summitul de patru ore, desfăşurat într-o reşedinţă de lux la circa patruzeci de kilometri de San Francisco, a fost „constructiv şi productiv„, potrivit lui Joe Biden.

Democratul în vârstă de 80 de ani a asigurat audienţa că cei doi bărbaţi vor putea să ridice telefonul şi să vorbească „direct şi imediat” în caz de criză.

Subiect tabu – Taiwan

Statutul insulei Taiwan, asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea şi unde urmează să aibă loc în curând alegeri prezidenţiale, rămâne un subiect cheie de dispută. Miercuri, Joe Biden i-a cerut lui Xi să „respecte procesul electoral” şi a confirmat linia deliberat ambiguă a Statelor Unite: niciun sprijin pentru independenţă, dar refuzul de a prelua controlul prin forţă.

La rândul său, preşedintele chinez l-a îndemnat pe omologul său să „înceteze să mai înarmeze Taiwanul„, deoarece reunificarea este, în opinia sa, „inevitabilă„, potrivit unei surse diplomatice chineze.

Gaza și Ucraina

Washingtonul se aşteaptă, de asemenea, ca Beijingul, un partener apropiat al Iranului şi al Rusiei, să nu escaladeze crizele internaţionale majore: conflictul dintre Israel şi Hamas şi războiul din Ucraina.

La începutul întâlnirii, preşedintele american a cerut ca rivalitatea să fie gestionată „cu responsabilitate„, pentru „a se asigura că nu degenerează în conflict„.

Concluzia finală a Summitului

Planeta este suficient de mare pentru ca cele două ţări ale noastre să prospere„, a spus el, într-un moment în care Washingtonul şi Beijingul sunt angajate într-o acerbă competiţie economică, tehnologică, strategică şi militară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.