Spionii turci l-ar fi răpit pe unul dintre nepoții clericului disident Fethullah Gulen din Kenya și l-ar fi transportat cu forța în Turcia, potrivit presei de la Ankara. Citând surse guvernamentale, agenția de presă de stat din Turcia, Anadolu, a precizat săptămâna aceasta că Selahaddin Gulen a fost „repatriat cu forța” în Turcia din străinătate de către ofițerii MIT (Agenția Națională de Intelligence). Cu toate acestea nu au fost precizate locul și data presupusei operațiuni.

Potrivit BBC, soția lui Selahaddin Gulen, Serriye Gulen, a postat un videoclip pe rețelele de socializare, în care spunea că locuiește împreuna cu soțul în Nairobi, Kenya, și că acesta, care lucrează ca profesor, a dispărut din data de 03.05.2021. De asemenea, The Times a explicat faptul că presupusa răpire a fost confirmată la scurt timp de către mass-media susținătoare a mișcării Gulen.

Mișcarea Gulen este formată din susținători ai clericului musulman Fethullah Gulen, care conduce o rețea globală de școli, organizații caritabile și afaceri din casa sa din SUA. Guvernul Turciei a desemnat grupul lui Gulen drept organizație teroristă și susține că a fost în spatele loviturii de stat eșuate, din 2016, împotriva președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Încă de la lovitura de stat eșuată, guvernul Erdogan a concediat sau arestat peste 200.000 de angajați guvernamentali, pe care îi acuză că sunt „guleniști”. Clericul, care locuiește în statul american Pennsylvania, neagă acuzațiile lui Erdogan.

Nu este clar dacă nepotul lui Gulen a fost răpit într-o operațiune a serviciilor turce sau dacă a fost livrat guvernului turc de autoritățile kenyene. De la lovitura de stat eșuată din 2016, guvernul turc a pus presiune pe numeroase țări din America, Europa, Asia și Africa să aresteze și să extrădeze presupuși guleniști. Kenya a refuzat până acum să ia măsuri împotriva persoanelor și instituțiilor despre care Ankara susține că sunt legate de mișcarea Gulen.

Trebuie remarcat faptul că în 1999 MIT a desfășurat o controversată operațiune sub acoperire în Kenya, care a dus la răpirea militantului separatist kurd Abdullah Ocalan. Ocalan, în vârstă de 74 de ani, este liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia și alte câteva țări au desemnat-o organizație teroristă. Acesta se află în închisoare și în prezent.

Sursă foto: dailysabah.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.