Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, în sistem videoconferință, a avut loc marți (01.06.2021) cu participarea ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, se arată într-un comunicat al MApN.

Oficialii Alianței au apreciat că activitatea de astăzi a reprezentat o etapă definitorie pentru pregătirea Summit-ului Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc pe 14 iunie, agenda ministerialei urmărind asigurarea sprijinului pentru pachetul decizional dedicat avansării procesului NATO 2030, în promovarea unei abordări extinse și cuprinzătoare a securității, cu accent asupra eforturilor în planul posturii de descurajare și apărare, rezilienței, inovării, precum și sprijinului pentru partenerii NATO.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat sprijinul consistent pentru procesul NATO 2030, pentru perspectivele și coordonatele decizionale aferente, ca efort fundamental pentru adaptarea Alianței la coordonatele și cerințele prezente și viitoare de securitate, la nivel global și regional, în vederea întăririi dimensiunii politice a Alianței, a consolidării rolului său ca actor-cheie în gestionarea provocărilor generate de amplificarea competiției între marile puteri, precum și a menținerii capacității sale militare, se mai arată în comunicat.

În context, oficialul român a subliniat importanța implementării conceptelor și abordărilor dedicate constructului de planificare și asigurării răspunsului colectiv în spațiul euro-atlantic ca facilitator al obiectivelor strategice NATO, inclusiv pe flancul de est și în regiunea Mării Negre, Summit-ul Alianței de la mijlocul lunii iunie urmând a avea un rol central în stimularea eforturilor în acest sens. Pe acest fond, ministrul apărării naționale a menționat sprijinul pentru perspectiva subsumată facilitării unei structuri de forțe adecvată pentru atingerea obiectivelor colective de descurajare și apărare. Totodată, el a evidențiat necesitatea asigurării resurselor necesare îndeplinirii acestor obiective, explică ministerul.

Complementar, Nicolae-Ionel Ciucă a accentuat importanța asigurării rezilienței strategice ca atribut fundamental al credibilității posturii și capacității colective a Alianței. „Angajamentul României pe această componentă este important, exprimat inclusiv prin înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență la București, și îi invităm pe aliații noștri să participe la dezvoltarea acestuia”, a spus oficialul român.

De asemenea, ministrul apărării naționale a subliniat oportunitatea implementării unei abordări concentrate, coerente și coordonate în ceea ce privește sprijinul acordat partenerilor din NATO, în special pe componenta vizând dezvoltarea capacității și instruirii, în manieră deplin relaționată cu provocările și riscurile specifice de securitate, potrivit comunicatului.

Oficialul român a evidențiat, subsumat abordării cuprinzătoare privind securitatea Alianței, importanța și susținerea pentru inițiativa NATO vizând stimularea inovării la nivel Aliat, pe componenta noilor tehnologii. Totodată, acesta a reiterat angajamentul României pe cele trei dimensiuni ale asigurării partajării echitabile a responsabilităților (resurse financiare, capabilități, contribuții), cu evidențierea depășirii, în 2021, într-un context dificil determinat de pandemia COVID19, a parametrilor procentuali stabiliți la nivel Aliat pe componenta alocărilor financiare pentru apărare.

Sursă foto: mapn.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.