Exerciţiu militar aerian se desfășoară alături de un invitat distins: comandantul forţelor aeriene din Emiratele Arabe Unite, ţară care şi-a normalizat recent relaţiile cu statul evreu, relatează Digi 24, citând surse AFP.

Acest exerciţiu survine în timp ce planul strategic al armatei pentru 2022 face din Iran ameninţarea numărul unu, nu numai din cauza programului său nuclear, ci şi a dezvoltării capacităţilor sale în materie de drone armate şi rachete.

Statul evreu organizează la fiecare doi ani, din 2013, exerciţiul „Steag albastru”, anul acesta cu participarea aviaţiei militare din alte şapte ţări, între care Franţa, Statele Unite, India, dar şi aviaţia germană (Luftwaffe) şi cea britanică (Royal Air Force, RAF) care efectuează primele zboruri în Israel de la crearea acestui stat, în 1948.

Dar cu peste 70 de avioane de luptă şi 1.500 de militari, anul acesta este „cel mai important” exerciţiu militar aerian efectuat vreodată în Israel, a declarat şeful de operaţiuni al Forţelor Aeriene Israeliene, Amir Lazar, la baza militară de la Ovda, lângă Eilat, în sudul Israelului.

„Aceasta este o vizită foarte importantă”, a declarat Amir Lazar unui grup de jurnalişti străini prezenţi la exerciţiu, potrivit Agerpres.

„Acordurile lui Abraham (denumire dată normalizării recente a relaţiilor dintre Israel şi ţările arabe) au deschis noi posibilităţi de colaborare (….) Dorim să salutăm aviaţia militară din Emirate în Israel”, a adăugat el.

Invitat oficial săptămâna trecută în Emirate, noul prim-ministru israelian, Naftali Bennett, a declarat că urmează să viziteze această ţară din Golf, fără a preciza însă data la care va avea loc vizita.

În aceiași perioadă, Uniunea Europeană cere Israelului să oprească în totalitate activităţile de colonizare din Cisiordania, criticând noul proiect de construire a peste 1.300 de locuinţe, conform cotidianului The Jerusalem Post.

„Coloniile sunt ilegale din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale şi constituie un obstacol major în eforturile de obţinere a soluţiei coexistenţei a două state şi a unei păci corecte, durabile şi complete” între Israel şi palestinieni, a comunicat Comisia Europeană.

Uniunea Europeană critică frecvent activităţile israeliene de colonizare din Cisiordania şi a semnalat că nu va recunoaşte nicio modificare a situaţiei teritoriale după anul 1967, nici măcar în Ierusalim.

Sursă foto: thecountriesof.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.