Forțele Navale Române au dispus ieri, în regim de urgență, verificarea spațiului maritim al țării cu ajutorul navei puitor de mine “Viceamiral Constantin Bălescu”. În urma verificărilor, MApN a transmis că “până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens”, anunță Biziday.

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” s-a întors din  misiunea în Marea Mediterană. FOTO Fortele Navale – CTnews
Nava „Viceamiral Constantin Bălescu”

Potrivit Reuters, avertizarea a venit din partea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care a susținut anterior că câteva sute de mine au fost împrăștiate în Marea Neagră după ce s-au detașat de cablurile din apropierea porturilor ucrainene, în special din apropierea Odesei.

Din cauza furtunilor, cablurile care legau minele de ancore s-au rupt. Vântul și curenții maritimi au făcut ca minele să plutească acum în derivă în partea de vest a Mării Negre”, a transmis FSB, care precizează că aproximativ 420 de astfel de mine se află acum în Marea Neagră, iar acestea au fost plasate de forțele ucrainene.

Kievul a transmis că avertizarea agenției de securitate a Moscovei este falsă și că este, cel mai probabil, un mijloc de dezinformare menit să închidă părți ale Mării Negre. Ministerul Român al Apărării a mai transmis că Forțele Navale ale țării sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate, în cazul în care vor fi depistate într-adevăr mine.

În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice”, a mai transmis MApN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.