Lucrările privind redeschiderea bazei Kuçovë au început în ianuarie 2022. Se doreşte transformarea fostei baze comuniste într-un hub de operaţii NATO, prin îmbunătăţirea abilităţii acesteia de a găzdui mai multe tipuri de aeronave de luptă moderne, anunță Monitorul Apărării.

NATO şi Albania vor cheltui 50 de milioane de euro pentru centrul de operaţii aflat la 85 de kilometri de capitala Tirana.

Potrivit unui fost pilot albanez de MiG-19, Viktor Vangjeli, transformarea bazei Kuçovë într-un hub modern NATO va fi benefică pentru următoarea generaţie de piloţi albanezi, care se pot antrena pe aeronave moderne.

După căderea comunismului, în 1990, Albania avea peste 200 de aeronave, cele mai multe dintre acestea fiind modele MiG. O bună parte din avioane au fost scoase din uz ulterior, iar în 2005 aeronavele ruseşti sau chinezeşti au încetat să mai zboare. Pentru mulţi ani, aeronavele Antonov AN-2 au fost folosite pentru agricultură.

Acum, Forţele Aeriene Albaneze au câteva elicoptere – în mare parte Bell şi Eurocopter – şi va primi în curând şi Blackhawk, însă nu are avioane de luptă.

Kuçovë Military Air Base

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.