Europa se pregătește de război cu Rusia. Pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, care a început acum doi ani, și de o posibilă victorie a lui Donald Trump în alegerile din SUA țările europene încep să exploreze opțiuni strategice pentru a face față unor posibile schimbări în geopolitică și pentru a-și asigura securitatea.

Europa se pregătește de război cu Rusia

Una dintre preocupările majore este legată de Rusia și de o posibilă schimbare a atitudinii sale agresive în relația cu statele europene, în cazul unei victorii a lui Donald Trump în alegerile americane, în fața lui Joe Biden.

Lideri precum președintele Franței, Emmanuel Macron, au început să vorbească despre revenirea la economia de război și despre necesitatea consolidării capacităților militare ale Europei.

În timp ce Uniunea Europeană a avut unele tentative în această direcție, cum ar fi promisiunea de a furniza Ucrainei un milion de obuze de calibrul 155mm, rezultatele nu au fost pe deplin satisfăcătoare, doar 30% din acest obiectiv fiind atins. Însă după avertizările repetate din ultima vreme, se observă o schimbare de paradigmă în gândirea strategică a țărilor europene.

Revine armata obligatorie?

Emmanuel Macron a anunțat că Franța ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu, iar alte țări precum Belgia iau în considerare această opțiune.

Șeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a declarat într-o conferință militară la Londra, că populaţia din Regatul Unit trebuie să fie pregătită să ia armele în mână într-un război împotriva Rusiei condusă de Vladimir Putin, deoarece armata profesionistă din prezent este prea mică. Germania, ca membru cheie al NATO, desfășoară pregătiri la nivel național pentru a face față unei posibile invazii rusești în spațiul NATO.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, potrivit DPA. Oficialul de la Berlin a estimat că Vladimir Putin ar putea invada o țară NATO peste „5-8 ani” începând de acum.

Boris Pistorius a prezentat într-un document confidențial intitulat „Apărarea Colectivă 2025” posibilul moment în care ar putea izbucni un conflict între Rusia și NATO.

Documentul secret al Bundeswehr, denumit „Apărarea colectivă 2025”, oferă o perspectivă detaliată asupra viitorului geopolitic al Europei și analizează scenarii posibile pentru un conflict militar sau chiar un război direct cu Rusia.

România: Nu este cazul să ne pregătim de război

Întrebat de jurnaliști despre declarațiile șefului armatei britanice, Marcel Ciolacu a răspuns scurt: „Nu este cazul să ne pregătim de război”.

Totodată, ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, întrebată, într-un interviu pentru Digi 24, ce înseamnă atenționările tot mai dese „pregătiți-vă de război!” din partea unor oficiali de la vârful NATO și al Europei, a răspuns: „Avem decizii importante care au fost luate la Vilnius, sunt în curs de implementare, vorbim de consolidarea posturii de apărare și în flancul estic. Vorbim, de asemenea, despre rolul geostrategic al Mării Negre. Evident, trebuie să fim pregătiți și acesta este obiectivul autorităților române, dialogul nostru cu partenerii strategici. Vorbesc aici numai de Statele Unite, dar și de Franța. În cadrul NATO continuă dialogul pentru a consolida măsurile luate până în prezent”.

Sursă foto: pathforeurope.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.