În urma victoriei lui Aleksandr Lukashenko la ultimul scrutin prezidenţial din Belarus a adus cu sine o situație extrem de agitată în plan intern, cu proteste masive și confruntări violente între forțele de ordine și manifestanții care contestă rezultatele alegerilor.
Rezultatele oficiale l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukashenko. Nu este greu de înţeles de ce Lukashenko, la putere din 1994, este numit „ultimul dictator al Europei”.
Sub aceste auspicii, vă prezentăm o serie de elemente cheie ale actualei situații din Belarus:
- Cel puțin doi protestatari au fost uciși până la 13.08.2020, fiind folosite arme de foc în confruntările cu manifestanții.
- Aproximativ 7.000 de persoane au fost arestate până la 13.08.2020.
- OMON, forțele speciale din Belarus s-au infiltrat în rândurile protestatarilor fiind deghizate în cadre medicale (s-au deplasat cu o ambulanță pentru a-i aresta pe manifestanți).
- 300 de lideri ai companiilor din domeniul IT din Belarus au semnat o scrisoare deschisă pentru încetarea violențelor și organizarea de noi alegeri; industria IT este una dintre cele mai înfloritoare sectoare din Belarus.
- Biserica Ortodoxă din Belarus a adoptat retorica pro-guvernamentală și a acuzat „forțe externe” care sunt responsabile de incitare la proteste.
- Oficialii ruși și presa de la Moscova îl sprijină pe Lukashenko și îl portretizează drept un șef de stat cu reale calități. Între timp, Konstantin Zatulin, parlamentar și membru al Consiliului pentru politică externă și de apărare, a declarat că alegerile au fost fraudate; Zatulin a fost puternic implicat în prima fază a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
- La Moscova, poliția a reținut mai mulți participanți la un protest de solidaritate față de situația din Belarus, desfășurat în fața Ambasadei Belarusului în Federația Rusă.
- La 12.08.2020, două aeronave ale forțelor aeriene ruse au aterizat în Belarus. Rămâne necunoscut scopul și misiunea acestora.
- Lituania a anunțat că este dispusă să medieze situația din Belarus, dar și să acorde azil cetățenilor țării. Liderul opoziției din Belarus și contracadidatul lui Lukashenko, Svetlana Tikhanovskaya, s-a refugiat în Lituania, cel mai probabil de teama serviciului intern de securitate – KGB. Regimul Lukashenko are o istorie a disparițiilor misterioase și a unor presupuse asasinate politice.
- Uniunea Europeană ia în calcul noi sancțiuni împotriva guvernului de la Minsk.
Sursă foto: euronews.com