Vineri, imagini i-au arătat pe președintele sirian Bashar Assad  și soția sa, Asma, coborând dintr-un avion Air China în Hangzhou pentru a fi întâmpinați de muzică de sărbătoare în timp ce steagurile  Chinei  și Siriei fluturau. Aproximativ 100 de tineri și copii în costume colorate au fost adunați în rânduri și au dansat.

În timpul primei sale vizite în țară din 2004, Assad s-a întâlnit vineri cu omologul său chinez, Xi Jinping. Sâmbătă, cei doi lideri au stat alături de președintele Comitetului Olimpic Internațional Thomas Bach și alți demnitari la ceremonia de deschidere a Jocurilor Asiatice.

Țările au stabilit relații diplomatice în 1956, dar Assad, este singurul președinte sirian care a vizitat China. Assad a devenit din ce în ce mai izolat la nivel internațional după reprimarea de către guvernul său a protestelor de Primăvara Arabă din 2011 și în timpul războiului civil care a urmat. Regimul său a fost acuzat de crime de război, cum ar fi folosirea gazelor otrăvitoare și a bombelor cu baril, tortură și crime extrajudiciare. În ultimele săptămâni, protestele antiguvernamentale au câștigat intensitate în Siria în urma unor decizii politice nepopulare.

În mai, Assad a participat din nou la o întâlnire internațională majoră pentru prima dată de la izbucnirea conflictului, călătorind la un summit al Ligii Arabe la Jeddah, Arabia Saudită. Organismul a fost de acord să readmită Siria după suspendarea sa de peste 10 ani din cauza războiului civil, decizie care i-a nemulțumit pe liderii occidentali. Vizita lui Assad în China ar putea fi un pas către reabilitarea în continuare a legăturilor diplomatice.

Siria-China: „Un parteneriat strategic”

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV a acoperit sosirea lui Assad la Hangzhou cu un stream live de 35 de minute pe platforma de socializare Sina Weibo.

Apoi, Xi a anunțat stabilirea unui „parteneriat strategic” între cele două țări, potrivit CCTV.

Confruntată cu o situație internațională plină de instabilitate și incertitudine, China este dispusă să continue să lucreze împreună cu Siria, să se sprijine ferm reciproc, să promoveze cooperarea amiabilă și să apere în comun corectitudinea și justiția internațională”, a spus Xi.

Președintele a spus că China va sprijini Siria în „rezistența intervenției străine și intimidării unilaterale și păstrarea independenței naționale, suveranității și integrității teritoriale”. El a spus că China va ajuta Siria să „reconstruiască și să-și consolideze capacitățile de combatere a terorismului”.

Haid Haid, un consultant la Chatham House din Londra, a scris pe rețelele de socializare că „accentul acestei întâlniri este de așteptat să se concentreze în jurul convingerii Chinei să ajute redresarea economică a Siriei”.

Anunțul guvernului chinez după întâlnirea dintre Xi și Assad indică faptul că China este dispusă să consolideze cooperarea cu Siria prin Inițiativa Belt and Road, cunoscută și sub numele de Noul Drum al Mătăsii, la care Siria a aderat în 2022. Acest lucru ar putea crește importurile de produse agricole din Siria. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de mult ajutor financiar va primi Assad din acest parteneriat.

Sprijinul Consiliului de Securitate al Chinei

Spre deosebire de Iran și Rusia, China nu a susținut direct regimul Assad în războiul civil. Țara a oferit, totuși, un sprijin semnificativ guvernului lui Assad, alăturându-se Rusiei pentru a-și folosi dreptul de veto asupra Consiliului de Securitate al ONU pentru a bloca rezoluțiile care implicau Siria.

În 2017, agenția de știri de stat Xinhua a anunțat că guvernul Chinei va încerca să participe la reconstrucția Siriei. Investițiile strategice în Siria ar oferi probabil Chinei acces la porturile mediteraneene Latakia și Tartus, deschizând noi perspective pentru Noul Drum al Mătăsii.

Alfred Wu, profesor la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat că vizita lui Assad în China se aliniază cu provocările repetate ale lui Xi la adresa Statelor Unite.

Această vizită nu este despre inițiativa Noul Drum al Mătăsii, deoarece China nu mai este capabilă financiar să extindă proiectul”, a spus Wu. „Este mai mult despre Xi care arată că el este liderul Sudului Global”. Wu a spus că acesta a fost și motivul lui Xi pentru a călători în Africa de Sud pentru summitul BRICS, dar nu și în India pentru G20.

Xi a salutat în mod repetat reprezentanții de rang înalt ai țărilor care au fost ostracizate de Statele Unite și aliații săi. Vizita lui Assad nu îi va ajuta probabil poziția față de SUA și UE. „Poate merge doar în China în acest moment”, a spus Wu. „Nici o țară occidentală nu l-ar primi”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.