Polonia, printre cei mai convinși aliați ai Ucrainei, spune că va înceta trimiterea de arme în Ucraina pentru a-și ajuta războiul cu Rusia. Conflictul vine pe fondul unei dispute diplomatice pe tema exporturilor de cereale.

La o zi după ce prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că Varșovia nu va mai transfera arme în Ucraina  și că se va concentra în schimb pe reconstruirea propriilor stocuri de arme, platformele de socializare au fost pline de întrebări cu privire la faptul dacă legăturile dintre cele două națiuni au devenit încordate.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Varșovia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului. Până în prezent, Polonia a furnizat Ucrainei ajutor militar, financiar și umanitar în valoare de aproximativ 4,27 miliarde de euro (aproximativ 4,54 miliarde de dolari), potrivit Ukraine Support Tracker al Institutului Kiel, care cuantifică ajutorul promis de guverne Kievului. De când a început invazia Moscovei, Varșovia a jucat, de asemenea, un rol esențial în lobby-ul altor membri UE și NATO pentru a trimite mai multe arme în Ucraina.

Interzicerea importului de cereale din Ucraina

În ultimele săptămâni, relațiile dintre cei doi aliați s-au înrăutățit oarecum după ce Varșovia a impus o interdicție asupra importurilor de cereale ucrainene în efortul de a  proteja fermierii polonezi de un aflux de cereale ieftine și importuri de alimente. Națiunile învecinate Ungaria și Slovacia s-au alăturat Poloniei în extinderea interdicțiilor naționale asupra importurilor de cereale și produse din Ucraina. Restricțiile au fost introduse după ce Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a decis să nu extindă interdicția de import în aceste țări, împreună cu colegii membri ai blocului Bulgaria și România.

Țările susțin că cerealele ieftine și alte bunuri din Ucraina sunt menite să călătorească mai spre vest, dar de fapt ajung să fie vândute la nivel local.

Alternative căutate din cauza invaziei ruse, încheierea tranzacției cu cereale

Ucraina a fost forțată să găsească rute terestre alternative pentru a transporta produsele, după ce Rusia a încheiat unilateral un acord internațional de cereale care permitea exportul de produse alimentare ucrainene.

Ucraina a reușit să încheie joi un acord interimar pentru a-și autoriza exporturile de cereale către Slovacia. Între timp, miniștrii agriculturii ucrainene și poloneză au declarat că lucrează la un acord care să ajute la rezolvarea situației într-un mod care să țină cont de interesele ambelor țări.

Volodimir Zelenskii: „Teatrul politic” doar ajută Moscova

Disputa tot mai mare l-a văzut pe președintele ucrainean Volodimir Zelenskii a declarat marți Adunării Generale a ONU că, în timp ce Kievul lucra pentru a păstra rutele terestre pentru exportul de cereale, „teatru politic” din jurul importurilor de cereale a ajutat doar Moscova, acuzând unele țări europene că își dă dovadă de solidaritate în public, în timp ce sprijină indirect acte care favorizează Rusia .

Ca răspuns, Ministerul de Externe al Poloniei l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, iar președintele polonez Andrzej Duda a descris Kievul ca fiind asemănător cu un bărbat care se îneacă, care îl apucă pe salvatorul său și apoi îl trage în adâncul apei.

Apoi prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, într-un interviu televizat, a afirmat că Varșovia nu va mai transfera arme în Ucraina.

Joi, oficialii polonezi au apărat comentariile lui Morawiecki, subliniind că Varșovia a fost întotdeauna unul dintre principalii furnizori de arme și sprijin diplomatic pentru Ucraina. Deși a adăugat că Polonia intenționează să livreze arme Ucrainei în conformitate cu angajamentele sale actuale.

Polonia efectuează doar livrări de muniție și armament convenite anterior”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, agenției de știri de stat PAP din Varșovia.

Am dori să vă reamintim că, în primele luni de război, Polonia a furnizat tancuri, vehicule blindate, avioane și muniții care au fost esențiale pentru a împiedica Rusia să atace Ucraina și eventual alte țări ale UE, inclusiv Polonia”, a spus Müller.

Varșovia a furnizat Ucrainei o gamă largă de arme, inclusiv tancuri Leopard 2 și avioane de luptă MiG din epoca sovietică pentru a fi folosite în războiul împotriva Rusiei.

În primele luni de război, când alte țări UE au vorbit despre sprijin, Polonia a ajutat constant la respingerea atacului Rusiei”, a adăugat el.

Varșovia poate „continua să ajute Kievul”

Expertul de top în securitate și apărare, Michal Baranowski, a declarat agenției de presă Associated Press că Polonia a oferit Ucrainei tot ce a putut la începutul războiului. Nefiind planuri de primire a livrărilor în curând, Baranowski nu vede că capacitățile de luptă ale Ucrainei sunt amenințate în viitorul apropiat – dar, totuși, consideră că comentariile prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki sunt îngrijorătoare pentru Kiev, deoarece încearcă să susțină sprijinul occidental în război.

Mesajul este foarte rău, atât pentru reputația Poloniei, dar și pentru că Polonia a fost unul dintre principalii susținători ai ajutorului militar Ucrainei. A spune că Polonia nu va trimite mai multe arme înseamnă că Polonia nu mai poate juca acest rol„, a spus Baranowski. director general al GMF East cu sediul la Varșovia, care face parte din think tank-ul German Marshall Fund.

În ceea ce privește faptul că prim-ministrul Poloniei a spus că Varșovia ar urma să se concentreze pe modernizarea propriilor forțe, înainte de a ajuta Kievul, Baranowski crede că Polonia este capabilă să își modernizeze armata, continuând să ajute Ucraina în război.

Încercarea Poloniei de a arăta fermitate față de Kiev, a remarcat Baranowski, trebuie înțeleasă în contextul campaniei electorale. Orice soluție, a adăugat colegul său GMF Jazowska, poate fi găsită doar după încheierea alegerilor naționale din Polonia de luna viitoare.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a declarat că, în timp ce ramurile executive a UE nu vor comenta direct observațiile făcute de diferitele părți, „politica UE cu privire la Ucraina [nu se va] schimba [și] sprijinul UE pentru Ucraina rămâne ferm”. Stano a adăugat că toate cele 27 de națiuni ale UE au convenit să „susțină pe deplin Ucraina”, asigurându-se totodată că Kievul își poate „restabili integritatea teritorială”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.