În total, 18 țări au fost de acord să finanțeze achiziția, ca parte a unei inițiative conduse de Cehia, anunță Politico. În timpul Conferinței de Securitate de la Munchen din februarie, președintele ceh Petr Pavel a anunțat că guvernul de al Praga a găsit o modalitate prin care să achiziționeze 500 de mii de obuze de artilerie de 155 mm și alte 300 de mii de 122 mm pentru Ucraina de la producători din afara UE.

De atunci, Canada, Danemarca, Germania, Franța, Lituania, Olanda, Belgia, Norvegia și alte state au contribuit cu milioane de euro la campania inițiată de Cehia. Livrarea muniției depinde acum de rapiditatea cu care ministrul ceh al Apărării poate pune la punct documentele de achiziție, a mai declarat președintele ceh. Așadar, obuzele ar trebui să ajungă în Ucraina în următoarele săptămâni.

Muniția pentru artilerie este extrem de necesară armatei ucrainene care, depășită numeric și în materie de echipamente militare, a fost nevoită să se retragă regent din Avdiivka. Oficialii europeni estimează că Rusia folosește de până la 10 ori mai multă muniție decât Ucraina pe linia frontului.

La o conferință de presă organizată miercuri la Odesa, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat progresele înregistrate în cadrul inițiativei, dar a precizat că “putem vorbi despre un rezultat pozitiv doar atunci când obuzele se află în Ucraina. Partenerii noștri au arme cu rază lungă de acțiune, dar nu ar trebui să existe un deficit de curaj”.

Sursă foto: Jose Colon / Anadolu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.