Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că „personal militar NATO este deja prezent în Ucraina”, relatează Sky News.

Radoslaw Sikorski, care a vorbit în timpul unei conferințe, nu a dezvăluit despre ce țări este vorba.

Aș dori să mulțumesc ambasadorilor acelor țări care și-au asumat acest risc. Aceste țări știu cine sunt, dar nu le pot dezvălui. Spre deosebire de alți politicieni, nu voi enumera acele țări”, a spus el.

Nu este clar în ce calitate sunt folosiți soldații, subliniază sursa citată.

Declarația lui Sikorski vine după ce oficiali militari germani au fost auziți sugerând că personal militar din Marea Britanie se află deja în Ucraina, într-o convorbire care a fost scursă în presă.

Regatul Unit a declarat anterior că a trimis mici unități în țară pentru a ajuta la pregătirea medicală, dar nu a prevăzut desfășurari la scară largă.

Rusia a avertizat despre inevitabilitatea unui conflict direct între ea și NATO dacă trupe străine ar fi trimise în Ucraina.

Reamintim că președintele francez Emmanuel Macron a declarat, după ce a găzduit la Paris o conferinţă, că nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic”.

Acesta a declarat ulterior că „fiecare cuvânt” pe care îl spune despre războiul din Ucraina este „cântărit” și „măsurat”.

„Toate statele aliate au o prezență în Ucraina”.

Afirmația lui Sikorski ar veni în sprijinul unei informații despre care a vorbit deja Le Monde pe surse. Le Monde sublinia într-un material de pe 1 martie că afirmațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibila trimitere „oficială” de trupe militare în Ucraina au dezvăluit că membri ai diferitelor servicii occidentale există deja pe teren ucrainean.

Faptul că șeful statului a avut grijă să precizeze că discuțiile au vizat doar trimiterea de trupe „în mod oficial, asumat și avizat”, a ridicat implicit și vălul asupra faptului că există deja profesioniști din diverse Servicii occidentale pe pământ ucrainean.

Acțiunile acestor servicii sunt, prin natura lor, clandestine și prin urmare în afara regulilor războiului”, a declarat pentru Le Monde Vincent Crouzet, fost membru al serviciilor franceze de informațiii externe DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure).

Toate statele aliate sunt prezente în Ucraina. Nu sunt unități de luptă, dar sunt, de exemplu, reprezentanți ai tuturor serviciilor de informații”, mărturisește o sursă diplomatică ucraineană.

Jens Stoltenberg neagă că NATO intenționează să trimită trupe în Ucraina

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a distanțat luni de declarația președintelui francez Emmanuel Macron conform căreia aliații occidentali nu ar trebui să excludă desfășurarea de trupe în Ucraina, relatează Reuters.

NATO nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, iar NATO nu este parte în conflict, nici aliații NATO”, a declarat Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, într-un interviu pentru Reuters.

Stoltenberg a spus că, dacă țările NATO ar trimite trupe în Ucraina, asta ar afecta alianța în ansamblu, deoarece membrii săi sunt legați de un pact de apărare colectivă.

Întrebat dacă Macron a făcut o greșeală vorbind despre „ambiguitate strategică” cu privire la posibila desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina, Stoltenberg a spus: „Cred că este important să ne consultăm și să avem o abordare comună a acestor subiecte importante pentru că ele contează pentru noi toți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.