Conform unui raport de lucru al guvernului chinez, citat de Reuters, China va implementa planuri de dezvoltare a noilor tehnologii, printre care și calculul cuantic, și va urmări să atingă autosuficiența în domeniul tehnologic. Raportul indică faptul că țara va intensifica eforturile în ceea ce privește big data și inteligența artificială (AI), plănuind să inițieze mai multe programe științifice și tehnologice.

Se subliniază că China intenționează să valorifice pe deplin punctele forte ale noului său sistem de mobilizare a resurselor la nivel național pentru a stimula capacitatea sa de inovare. Aceasta vine în contextul în care Beijingul a acordat o atenție deosebită autosuficienței tehnologice în ultimii ani, în condițiile în care tensiunile comerciale cu SUA au afectat puternic a doua economie a lumii.

China își propune să-și îmbunătățească securitatea și reziliența economică prin promovarea capacităților interne de inovare și prin reducerea dependenței de furnizorii străini, subliniind în același timp importanța implicării guvernului în atingerea acestor obiective.

Accentul pus în acest an pe noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, nu este surprinzător, conform directorului biroului din China al Conference Board, Alfredo Montufar-Helu, cu sediul la Beijing.

Raportul survine după Conferința centrală privind activitatea economică de anul trecut, în cadrul căreia „autonomia, dezvoltarea tehnologică și consolidarea lanțurilor de aprovizionare au fost identificate ca priorități”, continuă expertul.

Începând cu anul trecut, implicarea guvernului în sectoarele tehnologice a crescut. China a instituit o nouă comisie pentru tehnologie sub controlul Partidului Comunist, care supraveghează Ministerul Științei și Tehnologiei, preluând astfel unele dintre responsabilitățile acestuia.

Doug Fuller, cercetător la Copenhagen Business School, sugerează că guvernul vede această centralizare ca pe o modalitate de a reduce costurile și de a crește eficiența în direcționarea tehnologiilor cheie. Cu toate acestea, el adaugă că scăderea fluxului de informații necesar pentru implementarea politicii eficiente ar putea deveni o problemă odată cu centralizarea, accentuând problemele existente legate de asimetria informațională dintre ministerele centrale și alți actori.

Conform raportului, China va intensifica, de asemenea, formarea mai multor oameni de știință și echipe de inovare și va îmbunătăți mecanismele de identificare și încurajare a inovatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.