Rusia a anunțat luni că a efectuat cu succes un nou test al rachetei sale de croazieră hipersonică Zircon, potrivit The Defense Post.

Rusia, Statele Unite, Franța și China au experimentat așa-numitele vehicule cu alunecare hipersonică, care ating viteze de cel puțin Mach 5 (6.125,22 km/h)

Nava de război Amiral Gorshkov a lansat o rachetă Zircon către o țintă din Marea Barents, la o distanță de 400 de kilometri, a declarat ministerul apărării.

Ținta a fost lovită”, au declarat  oficiali ai ministerului, descriind testul ca fiind un succes.

Racheta a fost supusă unor teste recente , Rusia intenționând să echipeze atât navele de război, cât și submarinele cu Zircon.

Putin a dezvăluit dezvoltarea noii arme într-un discurs despre starea națiunii din februarie 2019, spunând că ar putea lovi ținte pe mare și pe uscat cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri  și o viteză de Mach 9 (10.734,12 km/h, echivalent a 3.087 m/s)

Cel mai recent test Zircon al Rusiei a venit după ce surse occidentale au oferit detalii conform cărora un zbor de testare a unui planor hipersonic chinezesc în iulie a culminat cu lansarea unei rachete care ar fi atins o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului.

China a negat informațiile, spunând că a executat un test de rutină al unui vehicul spațial reutilizabil.

Ulteruior, cercetătorii de la Pentagon au declarat că vehicul hipersonic testat de China sfidează ştiinţa, lansând o minirachetă în timpul zborului, ceea ce îngrijorează SUA.

Vehiculul hipersonic testat în această vară de China este mai performant decât se credea iniţial, relata The Sun.

Recent, giganţii americani din industria de apărare Raytheon, Lockheed Martin şi Northrop Grumman au semnat trei contracte, în valoare totală de peste 60 milioane de dolari, pentru a dezvolta noi rachete pentru a ajuta SUA să se apere mai bine împotriva atacurilor hipersonice.

Rachetele hipersonice, la fel ca rachetele tradiţionale pot zbura de cel puţin cinci ori mai repede decât viteza sunetului sau la Mach 5. Dar ele sunt mai manevrabile decât rachetele balistice şi pot evolua la altitudine joasă, ceea ce le face mai dificil de detectat. 

Între timp Rusia s-a lăudat că a dezvoltat mai multe arme care ocolesc sistemele de apărare existente, inclusiv rachetele intercontinentale Sarmat și rachetele de croazieră Burevestnik.

Sursă foto: Getty Images

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.