Potrivit Kyiv Post, agențiile pro-democrație au identificat peste 20 de oficiali populiști europeni și 14 partide politice europene de extremă-dreapta drept beneficiari direcți ai promovării la Moscova.

Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW) a efectuat, la 27 martie, investigații  vizând „activități de spionaj” rusești, prin intermediul „Vocea Europei”, au încercat să submineze statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile acestora, a declarat Jacek Dobrzyński, purtător de cuvânt al Serviciilor Speciale,.

Dobrzyński a spus că Kremlinul a finanțat Vocea Europei pentru a publica articole, declarații, comentarii și interviuri cu un ton părtinitor, pro-rus, legate de situația internațională actuală, inclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Poliția din districtul central Mazovia din Polonia a confiscat 48.500 de euro și 36.000 de dolari și dispozitive electronice, inclusiv telefoane mobile, a spus el.

Raidurile au urmat unei investigații încheiate în ianuarie, care a condus la acuzații împotriva cetățenilor polonezi pentru implicarea în spionaj în numele Rusiei, se arată în raport.

La 27 martie, agenția națională de Securitate internă din Cehia Bezpečnostní Informácien Služba (BIS) a anunțat că a descoperit o rețea organizată de Rusia care încearcă să influențeze alegerile pentru Parlamentul European în diferite țări europene, folosind în mare parte politicieni de extremă dreaptă și, acolo unde este posibil, promovând opinii anti-Europa și pro-Moscova în mass-media.

Declarațiile ulterioare ale înalților oficiali cehi au spus că agenții de la „Vocea Europei” au dat mită unor politicieni germani, francezi, polonezi, belgieni, olandezi și unguri pentru a influența viitoarele alegeri parlamentare UE.

Potrivit grupului de voluntari ucraineni InformNapalm, care a realizat o hartă interactivă a rețelelor de influență a Kremlinului, conținutul Vocea Europei produs în Republica Cehă este doar o mică parte dintr-o manipulare masivă a informațiilor de la Kremlin și o operațiune hibridă de război care urmărește să submineze opoziția față de statul rus.

Politologul ucrainean și expert în dreapta radicală Anton Șehovțov, directorul Centrului pentru Integritate Democratică, într-o postare de 1 aprilie pe X/Twitter a identificat 24 de politicieni europeni pe care „rușii au decis să-i promoveze prin resursele lor” prin Vocea Europei cu sediul în Praga, finanțată de Kremlin.

Partidele europene cărora le aparțin acei politicieni și identificate de Șehovțov ca beneficiind de promovarea Federației Ruse prin intermediul platformei Vocea Europei, au inclus Forumul Olandez pentru Democrație (FvD), Alternativa Germaniei pentru Germania (AfD), Vlaams Belang din Belgia (VB), Democrația Creștină (DC) și Forward Italy (FI) din Italia, Partidul Drepturilor Croației (HSP), Social Democrația Slovaciei (SMER), Trikolara din Republica Cehă, Mitingul Național al Franței (RN) și VOX din Spania.

Platforma europeană de informare pro-democrație Insight News a raportat marți că politicienii identificați în lista lui Șehovțov au beneficiat cu toții direct de accesul la platforma Vocea Europei finanțată de Kremlin și au selectat patru politicieni de extremă-dreapta de rang înalt – în Germania, Franța, Slovacia și Serbia – ca „politicieni cunoscuți pentru că promovează agende pro-Kremlin și au făcut declarații pro-ruse”.

Sursă foto: Kyiv Post

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.