O societate mixtă între cel mai mare fabricant de arme din Germania, Rheinmetall, şi o companie de stat ucraineană din domeniul apărării şi-a început activitatea, care pentru început se va rezuma la întreţinerea şi repararea armelor trimise de Occident Kievului pentru a rezista în faţa invaziei pe scară largă a Rusiei, au declarat marţi oficiali din cele două ţări, anunță Reuters.

Noua firmă, denumită Rheinmetall Ukrainian Defence Industry, funcţionează în calitate de companie de săptămâna trecută, au anunţat reprezentanții Rheinmetall la Dusseldorf, în timp ce un forum de afaceri germano-ucrainean se desfăşura la Berlin.

Premierul ucrainean Denis Şmîgal a subliniat importanţa noii companii în intervenţia sa la forum. Aceasta va aduce „cooperarea dintre ţările noastre la un nivel calitativ nou şi ne va permite să construim împreună arsenalul lumii libere„, a declarat Şmîgal.

Rheinmetall deţine 51% din acţiuni, iar Ucraina 49% din participaţii la această societate mixtă. Compania, cu sediul la Kiev, va repara pentru început vehicule militare, în timp ce unele produse Rheinmetall – deocamdată nespecificate – urmează să înceapă să fie fabricate în curând în Ucraina.

Fabricantul de arme german a furnizat Ucrainei armament pentru războiul împotriva Rusiei, care a început în luna februarie a anului trecut. Produsele sale includ vehiculele de luptă pentru infanterie Marder şi tancuri de luptă Leopard.

Ucraina se bazează în mare măsură pe sprijinul financiar şi militar din partea Occidentului, care a alocat zeci de miliarde de dolari pentru arme de când Rusia şi-a lansat invazia la 24 februarie 2022 în Ucraina. Germania este un aliat-cheie al Kievului.

Oleksandr Kamîşin, ministrul ucrainean pentru industrii strategice, a declarat că Ucraina s-a angajat să lanseze producţia de arme occidentale la nivel local pentru a face faţă cererii tot mai mari din partea armatei ucrainene, în condiţiile în care războiul a ajuns la 20 de luni şi finalul nu se întrevede.

El a spus că s-a întâlnit la Berlin cu 25 de producători germani importanţi din domeniul apărării. Oficialii ucraineni speră că cooperarea cu producătorii de armament occidentali poate ajuta la revigorarea unei industrii naţionale de armament afectate timp îndelungat de ineficienţă şi lipsă de transparenţă de dinaintea invaziei ruse.

Kievul vrea, de asemenea, să încerce să îşi reducă dependenţa de ajutorul occidental, să creeze un stimulent suplimentar pentru economie şi astfel să accelereze livrările de muniţie către front pentru a-şi susţine contraofensiva împotriva unei armate ruse tot mai numeroase.

Sursă foto: Getty Images/NurPhoto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.