Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a înaintat, luni (23.10.2023), parlamentului cererea de aderare a Suediei la NATO, a declarat biroul de presă al administrației prezidențiale de la Ankara, apropiindu-se de posibilul sfârșit al unui impas diplomatic ce durează de mai bine de 17 luni.

Turcia și Ungaria sunt singurii membri NATO care nu au ratificat încă cererea de aderare a Suediei, care a venit după ce statul nordic a renunțat anul trecut la politica de nealiniere, după ce Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei.

Erdogan a convenit, la summit-ul NATO de la Vilnius, în iulie, să supună ratificarea aderării Suediei în fața parlamentului turc, pe măsură ce presiunile partenerilor asupra Ankarei creșteau.

„Protocolul de aderare al Suediei la NATO a fost semnat la 23 octombrie 2023 de către președintele Recep Tayyip Erdogan și trimis Marii Adunări Naționale a Turciei”, a postat administrația prezidențială turcă pe platforma X (fostul Twitter).

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a catalogatul anunțul drept „știri încurajatoare”. „Acum rămâne ca parlamentul să se ocupe de această problemă”, a spus Kristersson, tot într-o postare pe X. „Așteptăm cu nerăbdare să devenim membru NATO”, a adăugat acesta.

Finlanda, vecină nordică a Suediei, care a solicitat aderarea la NATO în același timp, a primit calitatea de membru în aprilie.

Erdogan a făcut presiuni asupra Suediei să ia măsuri cu privire la acțiunile de incendiere a Coranului la protestele din țară, manifestări care i-au înfuriat pe mai mulți reprezentanți  ai lumii musulmane.

Ankara mai spune că Suedia adăpostește militanți kurzi în afara legii și a cerut extrădarea acestora.

Sursă foto: reuters.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.