NATO a anunțat miercuri că va cumpăra șase avioane Boeing pentru a-și înlocui flota veche de avioane de supraveghere AWACS , întărind capacitățile alianței de a urmări amenințarea din Rusia.

Producția celor șase noi aeronave Boeing E-7A Wedgetail este programată să înceapă în următorii ani, prima aeronavă fiind așteptată să fie gata de funcționare până în 2031”, a spus NATO.

NATO a spus că achiziția comună de către membrii săi a reprezentat una dintre „cele mai mari achiziții de capabilități” ale alianței, dar nu a oferit costul total.

Avioanele vor fi operate central de către alianță, probabil din baza sa aeriană Geilenkirchen din Germania, cu informații împărțite între cei 31 de membri.

Echipată cu un radar puternic, aeronava poate detecta aeronave, rachete și nave ostile la distanțe mari și poate direcționa avioanele de luptă NATO către țintele lor”, a spus alianța.

Statele Unite, Marea Britanie și Turcia zboară deja cu avioane Wedgetail sau intenționează să le opereze.

Guvernul britanic a declarat anul trecut că va cheltui 1,89 miliarde de lire sterline (2,36 miliarde de dolari) pentru un program de achiziție a trei avioane .

NATO și-a intensificat activitățile de supraveghere de-a lungul flancului său estic în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

În ianuarie, alianța a dislocat avioane AWACS în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.