Miercuri, Ungaria a solicitat o revizuire a poziției Uniunii Europene față de Ucraina, exprimând opoziție față de Germania, Lituania, Finlanda și Irlanda, care susțin o apropiere rapidă a Ucrainei de Uniunea Europeană și acordarea de ajutoare suplimentare în contextul invaziei rusești, conform informațiilor Reuters, citate de Agerpres.
Ungaria reprezintă principala piedică în calea unei decizii a liderilor UE din luna viitoare de a iniția discuții oficiale privind aderarea Ucrainei, odată ce aceasta îndeplinește toate condițiile, și de a aloca 50 de miliarde de euro ca ajutor pentru Kiev din bugetul comunitar până în 2027.
Aceste decizii necesită consensul celor 27 de țări din UE, care au sprijinit Ucraina, o fostă republică sovietică ce aspiră la integrarea cu Occidentul, încă de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.
Cu toate acestea, premierul Ungariei, Viktor Orban, care a subliniat legăturile sale cu Moscova, a afirmat că strategia UE de a oferi sprijin financiar și militar Ucrainei a eșuat, opunându-se astfel începerii negocierilor de aderare cu Kievul.
Ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, a declarat că este necesară o perioadă de reflecție și o discuție strategică privind politica UE față de Ucraina, precizând că până la această discuție, Budapesta nu va susține nicio decizie a UE privind avansarea procesului de aderare a Ucrainei sau acordarea de ajutoare suplimentare pentru Kiev.
Orban a reclamat încălcarea drepturilor minorității maghiare în Ucraina și s-a certat cu UE din cauza suspendării accesului Ungariei la fonduri, exprimând preocupări privind regresul democratic al țării în timpul mandatului său.
Oficialii UE au indicat posibilitatea unei soluții în cazul unui veto maghiar privind ajutorul financiar pentru Kiev, dar acest lucru nu ar afecta invitația către Ucraina de a începe negocierile de aderare, sprijinită de majoritatea celorlalte state membre ale UE.
Ministrul german pentru afaceri europene, Anna Luhrmann, a subliniat importanța ajungerii la un acord privind cadrul financiar în decembrie pentru a asigura sprijinul continuu pentru Ucraina, opinie susținută și de colega sa irlandeză.
Anders Adlercreutz din Finlanda a subliniat că sprijinul pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova este o chestiune de securitate, având în vedere poziția acestor țări între UE și Rusia și dorința lor de a adera la blocul comunitar.
Jovita Neliupsiene, responsabila cu afaceri europene din partea Lituaniei, a atras atenția că summitul UE din decembrie trebuie să ia decizii cu privire la posibila extindere a blocului comunitar, pentru a nu compromite credibilitatea UE.
Ungaria a mai blocat temporar decizii similare în trecut și a cerut discuții strategice în legătură cu sancțiunile UE împotriva Rusiei în contextul declanșării războiului.
Un oficial al UE a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei decizii în decembrie privind începerea negocierilor de aderare a Ucrainei, dat fiind că este necesar consensul: „Nu văd o soluție în acest moment.”
Foto: brookings.edu