Polonia și statele baltice au cerut președintelui bielorus Alexandr Lukașenko să expulzeze mercenarii ruși din țara sa și au convenit asupra unui plan pentru a închide granița ca răspuns la escaladarea tensiunilor.

În cazul unui incident armat sau a unui flux organizat de migranți peste granița, Polonia și statele baltice – Lituania, Letonia și Estonia – vor coordona închiderea graniței cu Belarus, au convenit luni, la Varșovia, reprezentanții celor patru națiuni. Ei au avertizat cu privire la amenințarea reprezentată de mercenarii din grupul Wagner, chiar și după moartea liderului grupului, Evgheni Prigojin.

Așteptăm potențiale incidente – inclusiv de natură militară – efectuate de membrii acelui grup„, a declarat ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski jurnaliștilor. „Suntem hotărâți să întreprindem acțiuni comune la graniță”, a adăugat el, precizând că mecanismele se aplică și la granițele directe ale statelor cu Rusia.

Autoritățile de pe flancul estic al NATO au dat alarma în ultimele săptămâni după ce mercenarii s-au instalat în Belarus, după revolta sa eșuată împotriva conducerii militare a Rusiei de la sfârșitul lunii iunie. Autoritățile poloneze au anunțat desfășurarea de trupe suplimentare la graniță, în timp ce un oficial de rang înalt din Varșovia a cerut „izolarea completă” a Belarusului.

Liderii din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord sunt în alertă

Belarus planifică să găzduiască exerciții militare cu aliații din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia în prima săptămână a lunii septembrie. Exercițiile cheie vor avea loc de-a lungul graniței poloneze din vestul Belarusului.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că personalul Wagner a fost desfășurat în apropierea orașului Suwałki, o fâșie îngustă de graniță polono-lituaniană, aproape equidistantă între Belarus și exclavele rusești din Kaliningrad, de pe Marea Baltică. Coridorul de 100 de kilometri  a fost identificat de oficialii NATO ca un punct potențial vulnerabil care separă statele membre baltice de restul alianței militare și al UE.

Zona de graniță a fost, de asemenea, sursa unor tensiuni din 2021, când Belarus a trimis migranți din Orientul Mijlociu și Africa în Polonia și statele baltice, o mișcare denunțată de autoritățile UE care au spus că a fost menită să creeze haos și să destabilizeze regiunea.

Suntem pregătiți să acționăm într-un mod unitar pentru a veni în ajutor, pentru a lua decizii hotărâtoare – inclusiv închiderea graniței„, a declarat ministrul de interne lituanian Agne Bilotaite jurnaliștilor luni. Lituania planifică să închidă alte două dintre cele șase puncte de control cu Belarus după ce, în această lună, a mai închis două.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.