Lockheed Martin intenționează să crească producția Sistemului de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) cu peste 50% anual, a dezvăluit Politico , citându-l pe CEO -ul Jim Taiclet .
Taiclet a declarat că Lockheed Martin intenționează să extindă producția anuală de la 60 de sisteme HIMARS, cât este în prezent, la 96 de echipamente.
Producția crescută este de așteptat să satisfacă cererea crescută din partea națiunilor europene ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei .
Estonia, Letonia și Polonia au comandat sisteme de rachete, precum și Ucraina, care a cerut HIMARS suplimentar față de cele 20 care i-au fost oferite de SUA.
Recent, Polonia și-a revizuit comanda inițială de 500 HIMARS după ce a aflat că livrarea va dura ani și a înlocuit-o cu 300 de lansatoare de rachete multiple Chunmoo sud-coreene.
„Am decis să împărțim achiziționăm sisteme HIMARS în etape”, a declarat ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak , citat de presa locală.
„Vom avea atât HIMARS, cât și Chunmoo”, a declarat acesta.
Se preconizează că cererea pentru sistemele fabricate de Lockheed Martin va continua să crească din cauza recenziilor pozitive pe care le-a primit în timpul războiului din Ucraina.
Pe parcursul războiului HIMARS a distrus mai multe ținte rusești, inclusiv poduri și depozite de muniții, cu lovituri precise, permițând ucrainenilor să recupereze zone mari de teritoriu în Donbas și în jurul Hersonului.
Lockheed a investit deja 65 de milioane de dolari în urmă cu șase luni pentru a crește rata de producție, anticipând cererea, potrivit Politico . De asemenea, compania se gândește la extinderea fabricii sale din Camden, Arkansas, pentru a satisface nevoile de producție.
Între timp, armata SUA a emis o ofertă către potențialii vânzători, indicând că poate livra până la 500 de Sisteme HIMARS în următorii cinci ani .
România stă bine la capitolul sisteme de rachete HIMARS, după ce a decis să cumpere trei sisteme de rachete sol-sol cu bătaie mare cu un total de 54 de lansatoare care au raza efectivă de până la 300 km. Mai multe sisteme de acest tip au ajuns deja la militarii români, care le-au și operaționalizat. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a primit în primă fază și 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS.