Shin Beth, serviciul israelian de securitate internă, a precizat, miercuri, că mai multe femei israeliene, au fost recrutate pe reţelele de socializare de către un agent iranian numit „Rambod Namdar”, care pretindea că este un evreu şi trăieşte în Iran. Reţeaua viza documente ale armatei, anunță The Times of Israel.

O fotografie de profil Facebook nedatată care a fost folosită de un presupus agent de informații iranian, cunoscut sub numele de Rambod Namdar, pentru a lua legătura cu cetățenii israelieni, dintre care mulți au fost inculpați pe 12 ianuarie 2022. (Shin Bet)
Agentul de informații iranian, Rambod Namdar (Facebook)

Suspecții au fotografiat locuri sensibile din Israel și au încercat să-și determine copiii să se alăture unităților de informații ale armatei

Cei cinci suspecți – patru femei și un bărbat – sunt toți imigranți evrei din Iran sau descendenți ai imigranților iranieni.

Potrivit Shin Bet, suspecții au fotografiat locuri importante din punct de vedere strategic din Israel, inclusiv Consulatul SUA din Tel Aviv; au încercat să lege relații cu politicienii; au furnizat informații despre protocoalele de securitate ale unor site-uri și au comis alte infracțiuni — toate la ordinul agentului iranian, care se numea Rambod Namdar, în schimbul a mii de dolari.

Doi dintre suspecți au încercat, de asemenea, să-și convingă fiii să se alăture unei unități de informații militare ale Israel Defense Forces, au declarat reprezentanții Shin Bet.

Cu toate acestea, niciunul dintre suspecții implicați în caz nu a avut acces la materiale clasificate semnificative, astfel nu a fost compromisă securitatea națională. Acest caz, a scos la suprafață un potențial punct slab al autortăților israeline care ar fi putut fi folosit de Iran.

„Facem apel la cetățenii Israelului să fie vigilenți cu privire la aceste încercări”, a declarat miercuri prim-ministrul Naftali Bennett. „Nu poate exista nicio îndoială – brațul lung al instituțiilor de apărare va ajunge la oricine încearcă să dăuneze securității Israelului”, a adăugat acesta.

Ancheta a scos a stabilitit că una dintre nepoatele suspecților a fost folosită pentru a transporta sumele de bani din Iran în Israel, cu care ulterior  erau plătiți israelienii care lucrau pentru Namdar.

Namdar, care avea profiluri pe Facebook, Instagram și WhatsApp, în conversațiile cu unii dintre suspecți menționa că este evreu.

„Prin acțiunile lor grave, cei implicați și-au pus în pericol, atât pe ei înșiși, cât și familiile lor și cetățenii israelieni nevinovați, deoarece informațiile pe care le-au fost furnizat serviciilor de informații iraniene ar fi putut fi folosite în scopuri teroriste”, a declarat miercuri un înalt oficial Shin Bet.

Doi dintre suspecți sunt soț și soție, în vârstă de 40 de ani, care locuiesc în suburbia Holon din Tel Aviv. Potrivit Shin Bet, soția, care a lucrat ca prezentatoare la un post de radio – al cărui nume nu a fost dat publicității – a fost în contact cu Namdar de-a lungul mai multor ani.

La îndrumarea lui Namdar, soția ar fi făcut fotografii ale Consulatului SUA din Tel Aviv și ale birourilor Ministerului de Interne din Holon, precum și ale Institutului Național de Asigurări.

Ea este, de asemenea, acuzată că i-a trimis lui Namdar detalii despre planurile de securitate aa unui mall din Holon.

Cu toate acestea, ea ar fi refuzat o serie de cereri din partea lui Namdar, inclusiv furnizarea adresei de e-mail a prim-ministrului de atunci Benjamin Netanyhua și a numărului de telefon al șefului Forțelor de Apărare Israelului, Aviv Kohavi; fotografierea sediului Mossad-ului și a diferitelor baze militare.

Relația dintre persoana de gen feminin și Namdar, a încetat în momentul în care cel din urmă i-a cerut în mod repetat și fotografii nud cu ea, ceea ce a  determinat-o să-i blocheze numărul de pe telefon, au spus procurorii.

Femeia a încercat să-și convingă fiul să se înroleze în Serviciul de Informații Militare.

Soțul ei este acuzat că avea cunoștiință despre legătura acesteia cu Namdar, fiind cel care a condus-o pe acesta la Consulatul SUA pentru a face fotografiile.

Un alt suspect, o femeie de 57 de ani din Beit Shemesh, este acuzată că a îndeplinit o serie de sarcini pentru Namdar în schimbul a 5.000 de dolari. Potrivit Shin Bet, ea a încercat, la ordinul agentului iranian, să devină prietenă apropiată cu o femeie membru Knesset (Parlamentul unicameral al statului Israel). Numele parlamentarului nu a fost publicat.

Ea a încercat, și a și reușit, să-și convingă fiul să se alăture Serviciului de Informații Militare și a trimis fotografii și videoclipuri cu înrolarea acestuia și documentația militară.

Serviciul de securitate a spus că a înființat, de asemenea, un club pentru emigranții iranieni în Beit Shemesh, a făcut fotografii cu urnele de votare în timpul alegerilor din martie 2020 și a încercat să fotografieze Ambasada SUA la Ierusalim, dar a fost oprită la timp de agenții de securitate.

Potrivit anchetatorilor, femeia „știa că Rambod Namdar lucra pentru autoritățile și serviciile de informații iraniene”, dar a fost de acord să-l ajute.

Al patrulea suspect, o femeie căreia Rambod i-a indicat că își dorește o relație romantică cu ea, a fost însărcinată să contacteze un agent străin și să transfere informații care ar putea fi de valoare pentru inamic.

Al cincilea suspect este o femeie de 50 de ani din Ierusalim, care s-a mutat în Israel din Iran în 2001 Aceasta i-a oferit „diferite informații” lui Namdar, au declarat anghetatorii fără a oferii detalii.

În rechizitoriu, procurorii au consemnat că femeia i-a oferit lui Namdar informații despre emigranții iranieni care trăiesc în Israel și că cei doi au discutat despre luptele din Gaza.

În schimbul informațiilor pe care i le-a furnizat, suspectul ar fi primit 900 de dolari.

Pe toată durata relației lor, femeia a bănuit că Namdar – care pretindea că este un antreprenor evreu care locuiește în Teheran – este un oficial iranian de informații.

În trecut, serviciul israelian de securitate internă Shin Bet a avertizat că serviciile de informații iraniene încearcă în mod constant să recruteze israelieni prin internet pentru a colecta informații despre Israel.

Sursă foto: gettyimages.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.