NATO a cerut Rusiei ”să detensioneze imediat” situaţia din jurul Ucrainei şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a vecinilor săi, susţine secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, potrivit news.ro.

”Aliaţii şi-au exprimat în mod extrem de clar şi de neechivoc serioasa îngrijorare cu privire la consolidarea prezenţei de trupe ruseşti în şi în jurul Ucrainei.

Am cerut Rusiei să detensioneze imediat această situaţie, să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a vecinilor săi, atât a Ucrainei, cât şi a Republicii Moldova şi a Georgiei.

De asemenea, am cerut Rusiei să se abţină de la poziţii de forţă, poziţii agresive, de intimidare, şi de la activităţi maligne îndreptate împotriva aliaţilor şi care trebuie să ţină cont de obligaţii pe care Federaţia Rusă şi le-a asumat în instanţe internaţionale”, a afirmat Mircea Geoană la finalul negocierilor NATO-Rusia.

El a subliniat că „dialogul între NATO şi Rusia este, într-adevăr, într-un moment foarte dificil, de aceea şi dialogul este foarte necesar”.

”NATO va depune toate eforturile – Secretarul General, eu, noi toţi – pentru a găsi o soluţie politică pentru calea de urmat”, a spus Mircea Geoană.

Întrebat dacă scutul de la Deveselu poate fi pus în discuţie într-o eventuală negociere a unui acord privind controlul armamentului, Geoană a răspuns negativ. 

„Partea Rusă a ridicat în repetate rânduri, neîntemeiat, preocupări cu privire la destinaţia şi sensul prezenţei acestor instalaţii defensive pe teritoriul României şi al Poloniei. Am repetat şi astăzi că aceste forme de apărare anti-rachetă sunt pur defensive, nu sunt intenţionate şi nu pot opera ca arme ofensive împotriva Federaţiei Ruse şi de aceea ele nu vor putea face parte dintr-un astfel de potenţial acord”, a spus Geoană.  

El a subliniat că acesta este „mai degrabă un element de comunicare din partea Federaţiei Ruse, decât un element de reală preocupare şi aceste facilităţi vor continua să opereze pe teritoriul aliat”. În acelaşi timp, a punctat Geoană, în apropierea teritoriului NATO există o mobilizare importantă de rachete de diverse capabilităţi, inclusiv de ultimă generaţie, din partea Federaţiei Ruse.

Sursă foto: Newssetup

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.