Autori:

Codrin Nane-Popa, economist și specialist în relații internaționale

Bogdan Petrescu, student în domeniul apărării

 

Prezenta dispută dintre Iran și Israel este un exemplu concret de conflict multilateral hibrid. Bombardamentele de precizie desfășurate în săptămâna aceasta de către USN și RAF în Yemen, cuplate cu atacurile iranienilor din Siria, Irak și Pakistan relevă o adevărată escaladare a conflictului de la zona Israel-Palestina către alte regiuni ale Orientului Mijlociu.

Atât atacurile de pe 15 ianuarie din Irak și Siria, cât și cele din Pakistan de pe 16 ianuarie au fost răspunsuri directe la atentatul ISIS-K de pe 3 ianuarie din Kerman, când explozia a două bombe în timpul aniversării de trei ani de la asasinarea lui Qasem Soleimani s-a soldat cu 94 de morți și 284 de răniți.

Atentatul din Kerman este un exemplu clar al conflictului sunni-shia, fiind un atac direct asupra unei foste figuri reprezentative ale guvernului predominant shia al Iranului din partea unei celule teroriste sunni. Retalierea Iranului de pe 16 septembrie în Pakistan a fost țintită specific către mișcarea separatistă balochă, de origine sunni. Organizațiile teroriste baloche sunt problematice pentru guvernele celor două țări, fiind active de ambele părți ale graniței irano-pakistaneze, motiv pentru care cele două state se și acuză reciproc de sponsorizarea lor. Grupările baloche sunt în principal implicate în luptă de gherilă de mică intensitate și contrabandă.

Drept răspuns, Pakistan și-a retras ambasadorul din Iran pe 17 ianuarie și a lovit altă organizație teroristă balochă care se afla pe teritoriul iranian. Putem să teoretizăm că deși acest atac a riscat escaladarea unui conflict în regiune, el a fost efectuat de către guvernul pakistanului pentru a apăra reputația țării. Pe 19 ianuarie a avut loc un apel telefonic direct între miniștrii de externe ale Iranului și Pakistanului, atingând un consens în privința stopării oricărui tip de atac și înghețând temporar starea de criză.

Această situație este încă un exemplu al unui trend care se poate observa de cel puțin 30 de ani în Orientul Mijlociu: Prezența destabilizatoare a celulelor teroriste.

Din cauza condițiilor economice precare și a prezenței fundamentalismului islamic, cetățenii țărilor musulmane din regiune devin o țintă evidentă pentru eforturile de recrutare ale oragnizațiilor teroriste. De cele mai mute ori, aceste elemente teroriste sunt finanțate de actori statali care urmăresc destabilizarea țărilor adverse (Iran – Hamas/Hezbollah/Houthi).

Din cauza integrării relativ rapide a acestor celule în populația civilă este foarte greu ca un guvern să eradicheze prezența lor fără pierderi tragice de vieți în rândul propriilor cetățeni, fapt ce ar submina masiv autoritatea conducerii. Aceste organizații pot scăpa foarte ușor de sub controlul statului-sponsor. Amenințarea opririi furnizării de valută și armament este de cele mai multe ori ineficientă odată ce organizația este deja stabilită cu succes- se pot de exemplu obține foarte ușor fonduri de la firme si ONG-uri locale simpatizante, pe lângă alte activități ilicite (trafic de droguri, persoane, etc.).

O cauză importantă a tensiunii interstatale dintre Iran si Pakistan care se poate observa în prezent sunt organizațiile teroriste care nu se află sub controlul niciunui stat-sponsor, acționând astfel ca agenți destabilizatori în regiune prin impredictibilitatea lor (guvernul afgan se luptă cu ISIS-K; ISIS-K atacă Iran; Iran se răzbună pe o altă organizație sunni din Pakistan pentru că le este mai ușor; Pakistan se răzbună pe o altă organizație sunni din Iran; tensiuni crescute între Iran și Pakistan).

În concluzie, singurul mod de eradicare al terorismului este cooperarea între statele musulmane din zona Orientului Mijlociu. Câtă vreme vor exista interese geopolitice semnificativ diferite, finanțarea terorismului va rămâne cea mai la îndemână și impredictibilă armă a războiului hibrid din regiune.

Sursă foto: Pakistan Today

 

  • VINO SĂ FACI PARTE DIN ECHIPA NOASTRĂ!!

Ești pasionat de jurnalism, online și social media? Ai cunoștințe de jurnalism? Îți place să scrii, ești o fire creativă, ai idei, proiecte și vrei să le pui în practică? Te așteptăm în echipa noastră.

Dacă te regăsești în cele descrise mai sus, te așteptăm să faci parte din echipa GeoDef.ro.

Trimite un CV sau un articol la redactia@geodef.ro. Te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.