Airbus Helicopters și Aerovel au semnat un acord privind achiziția Aerovel și a sistemului său aerian fără pilot la bord (UAS), Flexrotor, ca parte a unei strategii de consolidare a portofoliului său de soluții tactice fără pilot la bord. Flexrotor este un sistem aerian tactic fără pilot, de mici dimensiuni, conceput pentru misiuni de colectare informații, supraveghere, identificare locație țintă și recunoaștere (ISTAR) pe mare și pe uscat.


Suntem nerăbdători să întâmpinăm Aerovel în familia Airbus. Această achiziție strategică se aliniază cu viziunea noastră de a ne extinde oferta de UAS-uri și de a răspunde la cererea tot mai mare a clienților din întreaga lume pentru capacități suplimentare de misiune, cum ar fi asocierea sistemelor „cu echipaj” – „fără echipaj”. Expertiza Aerovel în tehnologia de zbor autonom va completa fără îndoială dezvoltarea noastră UAS cu VSR700, precum și activitatea pe care o desfășurăm pentru dezvoltarea interoperabilității”, a declarat Bruno Even, CEO al Airbus Helicopters.

Lucrând împreună cu Airbus ne va permite să extindem inovația, să accelerăm misiunea noastră de a dezvolta domeniul aviației fără pilot la bord și să ne menținem sprijinul pentru armata SUA și aliații săi. Suntem mândri să devenim parte a unei organizații cu o istorie bogată de excelență în domeniul aerospațial și așteptăm cu nerăbdare să ne valorificăm forțele combinate pentru a defini viitorul sistemelor autonome. Va fi, de asemenea, un mare omagiu adus fondatorului și directorului nostru tehnologic, Tad McGeer, care și-a dedicat ultimii 30 de ani realizării de produse inovatoare fără pilot”, a declarat Ali Dian, CEO al Aerovel.

Flexrotor, o aeronavă modernă fără pilot la bord cu capacitate de decolare și aterizare verticală (VTOL) cu o greutate maximă la lansare de 25 kg, a fost proiectată pentru misiuni ISTAR de peste 12-14 ore într-o configurație operațională tipică. Acesta poate integra diferite tipuri de încărcături utile, inclusiv un sistem electro-optic și senzori avansați, pentru a se adapta la nevoile unice ale misiunilor clienților. Având capacitatea de a se lansa și recupera în mod autonom, fie de pe uscat, fie de pe mare, necesitând doar o suprafață de 3,6 x 3,6 m pentru lansare și recuperare, Flexrotor este ideal pentru misiunile expediționare care necesită o amprentă minimă. Datorită sprijinului acordat de Departamentul american al Apărării (DoD) și a desfășurării (contractate) în cadrul unei varietăți de exerciții de securitate maritimă, Flexrotor este un multiplicator de forțe testat pentru operațiuni în medii dificile, cu grad ridicat de amenințare și fără posibilitate GPS. Flexrotor poate fi utilizat, de asemenea, pentru misiuni parapublice, cum ar fi supravegherea incendiilor forestiere (furnizând pompierilor imagini esențiale, pe timp de zi sau noapte) și navigația pe gheață (ajutând la ghidarea navelor militare prin gheața din Oceanul Arctic).

Aerovel, cu sediul în Bingen, Washington, va rămâne o companie deținută de Statele Unite și va continua colaborarea cu Departamentul american al Apărării  în cadrul Acordului special de securitate (SSA) al Airbus.

Achiziția a fost aprobată de către autoritățile responsabile ale ambelor companii. Ea rămâne supusă aprobărilor de reglementare, precum și altor condiții obișnuite. Încheierea tranzacției este preconizată în 2024.

Sursă foto: Aerovel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.