Liderul comunității de securitate cibernetică din SUA și, totodată, director al NSA a susținut adoptarea de către guvernul american a unei poziții mai agresive în spațiul cibernetic.

Într-un articol publicat marți (25.08.2020) în revista Foreign Affairs, șeful Comandamentului Cibernetic ​​al armatei SUA și director al NSA (National Security Agency), generalul Paul Nakasone, a declarat că Statele Unite au fost îndreptățite să schimbe o „postură reactivă, defensivă” cu una care este proactivă și ofensivă.

„Amenințarea a evoluat, iar noi am evoluat pentru a o combate”, a scris Nakasone.

Generalul american a spus că este necesar să se abordeze într-o manieră activă adversarii pentru a ține pasul cu numărul tot mai mare de amenințări cibernetice sofisticate.

„Am descoperit că nu ne putem permite să așteptăm ca atacurile cibernetice să ne afecteze rețelele militare”, mai precizează generalul în articolul scris în co-autorat cu consilierul său principal, Michael Sulmeyer.

Paul Nakasone a descris o misiune care a avut loc în octombrie 2019, ca un exemplu al acestei abordări proactive. Ca parte a misiunii „Hunt forward”, Comandamentul Cibernetic a desfășurat o echipă de elită în securitate cibernetică în Muntenegru pentru a ajuta statul balcanic să se apere împotriva hackerilor cu legături în Rusia.

În timp ce susținea un aliat, echipa a reușit simultan să adune informații și experiență care ar putea fi folosite pentru a întări apărarea cibernetică a SUA, a mai scris Nakasone.

Când Comandamentul Cibernetic a fost instituit pentru prima dată în iunie 2009, a avut misiunea de a proteja rețelele militare americane prin asigurarea perimetrelor. Nakasone a scris că oficialii și-au dat seama că această abordare nu a mers suficient de departe pentru a proteja țara în spațiul cibernetic.

Generalul a menționat că se mândrește cu 68 de echipe de protecție cibernetică care „vânează proactiv malware-ul adversarului în propriile rețele, mai degrabă decât să aștepte pur și simplu identificarea unei intruziuni”.

Nakasone a mai precizat că, în timp ce unii cred că o abordare mai agresivă poate provoca o escaladare a violenței fizice, inacțiunea în fața amenințărilor cibernetice ar putea avea consecințe mai grave.

„Unii au speculat că lupta cu adversarii din spațiul cibernetic va crește riscul de escaladare – de la hacking la război complet”, a scris Nakasone.

El a continuat menționând că „inacțiunea prezintă propriile riscuri: spionajul chinez, intimidarea rusească, constrângerea iraniană, infracțiunile nord-coreene și propaganda teroristă vor continua fără restricții”.

Sursă foto: kernel-sesias.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.