Autoritățile anticorupție din Statele Unite și Suedia examinează o plângere în care se susține că filiala suedeză a unei companii americane s-a angajat să plătească zeci de milioane de dolari în comisioane, dacă fiul președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan ar fi ajutat-o să obțină o pozitie dominantă pe piața turcă.

Autoritățile anticorupție din SUA și Suedia examinează o plângere în care se susține că filiala suedeză a unei companii americane s-a angajat să plătească zeci de milioane de dolari sub forma de comisioane lui Bilal Erdogan, fiul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, dacă acesta ar fi ajutat-o ​​să obțină o poziție dominantă pe piața turcă, informează Reuters.

Planul propus a fost detaliat în comunicările și documentele de afaceri analizate de Reuters, precum și de o persoană familiarizată cu problema. Numai că, în cele din urmă, nu s-a plătit niciun comision, conform plângerii depuse autorităților de către o persoană, iar compania suedeză Dignita Systems AB a abandonat, de fapt, brusc, proiectul la sfârșitul anului trecut.

Proprietarul american Dignita a confirmat pentru Reuters că proiectul a fost abandonat

Planul companiei, conform plângerii, era ca administrația președintelui Erdogan să adopte reglementări care să stimuleze vânzările din portofoliul firmei Dignita, respectiv etiloteste și anumite aparate speciale pentru șoferi. Fiul lui Edogan urma să obțină exclusivitate timp de 10 ani pentru furnizarea acestora.

În schimbul exclusivității, Dignita s-a angajat să plătească taxe de lobby de zeci de milioane de dolari, prin intermediul unei companii-fantomă, către două instituții unde Bilal Erdogan este membru al consiliului de administrație, se spune în plângerea citată.

Directorul general al Dignita, Anders Eriksson, a declarat că nu poate discuta despre presupusa schemă, deoarece era pe punctul de a părăsi compania și este obligat să tacă printr-un acord de confidențialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.