Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat, în urmă cu câteva zile, că există un proiect pentru achiziția unui sistem de drone pentru Armată, promovat încă din toamna anului trecut. Acesta a mai spus că speră ca în această primăvară să fie finalizate toate demersurile legale.

Două companii, ambele israeliene se arătaseră interesate de achiziție (Elbit și IAI), însă în cursa pentru achiziția dronelor se pare au mai rămas doar cei de la Elbit.

Conform unor informații intrate în posesia GeoDef, competiția pe drone între Elbit (Hermes 450 sau Watchkeeper) și IAI nu mai există, deoarece Elbit Systems, cu soluțiile Whatchkeeper sau Hermes 450 este singurul competitor care a trecut de faza I și căruia i s-a cerut oferta în faza a II-a.

Pentru că au depus o oferta care nu era conformă (trebuia să fie o drona deja operațională și să fi fost livrată deja într-o țară NATO), IAI a fost descalificat și nu a trecut în faza a II-a a licitației.

Astfel, în sensul prezentei proceduri specifice, prin termenul UAS-TO se înţeleg următoarele variante de realizare: Sistem UAS tactic-operativ clasa II în varianta terestră; Sistem UAS tactic-operativ clasa II în varianta navală.

„Articolul 4.3.1. Candidatul trebuie să depună declaraţii şi documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei iniţierii procedurii specifice către armate din state membre NATO, cel puţin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO care includ în configuraţie sistem IFF mod 5. Raza de acţiune a sistemelor livrate este de minimum 200 km prin legături directe de date – Line of Sight fără utilizarea legăturilor satelitare. Pentru candidaţii din state membre NATO sunt luate în considerare şi livrările către propriile forţe armate.

4.3.2. Candidatul trebuie să depună declaraţii şi documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei iniţierii procedurii specifice cel puţin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO, care includ în configuraţie sistem de armament. Raza de acţiune a sistemelor livrate este de minimum 200 km prin legături directe de date – Line of Sight fără utilizarea legăturilor satelitare”, se arată în documentul oficial.

Mai mult, candidatul trebuie să depună declaraţii şi documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei iniţierii procedurii specifice cel puţin două sisteme UAS din clasa II.

Practic, IAI a propus Drona Tactical Heron care nu este operațională și nu a fost cumpărată de nici o țară nici măcar de Israel. Pentru că au depus o ofertă care nu era conformă (o dronă deja operațională și să fi fost livrată deja într-o țară NATO) IAI a fost descalificat.

În prezent, în licitație s-a calificat doar Elbit Systems care poate să ofere platforma Hermes 450 sau Watchkeeper (bazată tot pe Hermes 450). În momentul de față s-a încheiat și faza a II-a și se așteaptă cele 45 de zile conform procedurii, potrivit informațiilor intrate în posesia noastră.

Sursă foto: forbes.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.