Conform surselor Europa FM, în plină stare de urgență specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale vor sprijini repunerea în funcțiune a fabricii Hexi Pharma.

Potrivit DC News, Guvernul va rechiziționa fabrica de biocide Hexi Pharma, ce a fost închisă în urma tragediei de la Colectiv, moment tragic la care s-a descoperit că firma din domeniul farmaceutic a livrat spitalelor din România dezinfectanți care nu se înscriau în limitele de conformitate.

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa FM că toate utilajele fostei fabrici încă există, iar cu ajutorul specialiștilor Ministerului Apărării vor fi repuse în funcțiune – vor fi rechiziționate liniile de producție și posibil anumite cantități de clor.

Ministerul Economiei ar fi fost cel care a prevăzut în decretul instituirii stării de urgență posibilitatea rechiziționării unor mărfuri sau utilaje private.

Ministrul finanțelor, aproape prim-ministru, Florin Cîțu, a mai precizat că o companie autohtonă a achiziționat o linie de producție pentru a putea fabrica măști de protecție. Producția ar fi programată să înceapă peste o săptămână și ar trebui să furnizeze aproximativ 3 milioane de măști în fiecare lună.

Demersul executivului este unul lăudabil și necesar, dacă, desigur, nu există vreun interes în spatele acestei mișcări în plină criză medicală de pe urma căreia buzunarele cuiva s-ar putea umple peste noapte.

De ce repune Armata în funcțiune Hexi Pharma?

Prima întrebare logică și de bun simț care se ridică în momentul de față este „De ce MApN și nu Ministerul Sănătății?”

De ce sunt implicați experți din sfera militară în repunerea în funcțiune a unei fabrici din industria farmaceutică? Oare se va produce și altceva cu ocazia acestei reactivări a facilităților fabricii sau a obținut Armata know-how prin canale parteneriale cu privire la posibile evoluții sau soluții pentru limitarea efectelor epidemiei?

Ca și comparație, în cazul companiei din Cluj ce va produce biocide – fără a fi nominalizată, este vorba cel mai probabil de Farmec SA, nu s-a menționat de vreo implicare a Armatei, deși implică un proces similar. În cazul Farmec, presupunem că există expertiză suficientă la nivelul companiei. Dacă este așa, de ce nu a apelat Guvernul și la aceasta, având în vedere că produsele de tip biocid au un proces tehnologic similar – pe o parte a lanțului de producție, cu ceea ce Farmec deja produce. Să fie reticența Guvernului cauzată de faptul că Farmec SA a obținut în instanță anularea deciziei de impunere a ANAF în valoare de 15 milioane euro? În mod ironic, o bună parte provenea din accize alcool etilic, care va fi folosit și la biocide.

Pe lângă nevoia de a implica Armata în producția Hexi Pharma, se mai naște și întrebarea legată de modalitatea prin care aceste produse vor fi comercializate. Statul român nu există ca entitate juridică, el apare acționar prin intermediul altor entități ce dețin personalitate proprie – Ministerul Economiei, Administrația Rezervelor de Stat, diferite unități miltare ale MApN, MAI, SRI, etc. Cine va deține scriptic fabrica Hexi Pharma în urma rechiziționării? Este posibil ca acest mecanism să nu schimbe acționariatul sau structura asociaților, dar Guvernul nu a comunicat nimic pe acestă temă, și nici Armata. Cum se vor încheia contractele de livrare, având în vedere că spitalele vor fi printre cei mai importanți, dacă nu singurii clienți? În buzunarele cui vor intra banii spitalelor și, implicit, ai cetățenilor?

Până la detalii ulterioare pe care autoritățile sperăm că ni le vor furniza, vă lăsăm să reflectați singuri la întrebările de mai sus.

Sursă foto: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.