Colonelul Konstantin Pikalov, nume de cod „Mazay”, ar fi responsabil de operațiunile grupului Wagner din Africa, contractor militar privat, deținut de Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, conform unei investigații a celor de la Bellingcat.
Potrivit Bellingcat, Konstantin Pikalov este capul operațiunilor Wagner de pe continentul african. Oferind „consiliere” politică și militară, cu sprijinul (nedeclarat) al Kremlinului, dar responsabil și cu pregătirea armatelor locale, grupul Wagner este prezent la ora actuală în cel puțin 20 de țări din Africa.
Pikalov a lucrat, cel puțin până în 2007, ca ofițer la unitatea militară 99795 din Federația Rusă, situată în satul Storozhevo, lângă Sankt Petersburg, așa cum reiese din diverse baze de date ajunse în spațiul public, explică experții de la Bellingcat.
Sursele deschise din Rusia indică această unitate specială ca o unitate experimentală a ministerului apărării, însărcinată, în mare parte, cu „determinarea efectelor razelor radioactive asupra organismelor vii”. După pensionare, Pikalov a a condus o agenție de detectivi particulari, până în 2012.
În 2016 a candidat la o funcție din consiliul local al districtului în care afla baza militară din partea „Rusia Corectă”, un partid politic pro-Kremlin. Candidatura sa a fost refuzată de Comitetul Electoral Central din motive necunoscute. Cu toate acestea, este posibil să fi fost din cauza unui cazier, întrucât numele său este înscris într-o listă neagră a Băncii Centrale, cu o notă conform căreia a fost „suspect în activități de spălare a banilor”. Dosarul penal actual al lui Pikalov este curat, ceea ce poate însemna, fie că suspiciunea nu a condus la acuzații penale reale, fie că acestea au fost șterse.
„Experiențele electorale” ale lui Pikalov nu se limitează la teritoriile ruse, arată Bellingcat. La 27.09.2014, Konstantin Pikalov s-ar fi deplasat cu avionul la Belgrad, de unde a călătorit până în Republica Srpska (Bosnia și Hertzegovina). S-a întors la Belgrad la 15.10.2014. Această perioadă a conincis cu scrutinul electoral prin care Milorad Dodik a fost reales președinte, un prieten al Kremlinului. Tot în această perioadă un grup de 144 de indivizi au ajuns în mica țara vest-balcanică, unde au străbătut străzile timp de câteva săptămâni în ținute militare.
Călătoria a fost văzută ca un efort de a interveni la alegeri prin suprimarea unui vot anti-Dodik. Grupul de 144 de persoane a plecat imediat după reelegerea cu succes a lui Dodik, la 12.10.2014.
Apoi în Africa, Konstantin Pikalov apare public pentru prima dată în 2018, în Madagascar. Țara se afla în mijlocul unei perioade electorale. Pikalov a fost plasat alături de candidatul la președinție, pastorul Andre Mailhol, se arată în investigație: „A fost numit pentru prima dată responsabil cu securitatea candidatului preferat al Rusiei, pastorul Mailhol. Câteva săptămâni mai târziu, când era clar că pastorul nu va primi un sprijin semnificativ, el a fost transferat la un alt candidat – favoritul care a câștigat definitiv alegerile, Andri Rajoelina”.
Și experiențele sale din poziția de „consilier”, sub acoperarea unei gărzi de corp, au continuat în Republica Centrafricană, dar și în alte state de pe continent.
„Era un soi de intermediar între companiile private ale lui Evgheni Prigojin, ministerul rus al apărării și Kremlin. […] Când o echipă de jurnaliști a ajuns în Republica Centrafricană, a existat o anumită panică cu privire la ceea ce urmau să filmeze și ce dezvăluiri ar putea face. O scrisoare de la Mazay descrie modul în care acești jurnaliști trebuie monitorizați și spionați”.
În ciuda faptului că a fost la un moment dat sub lupa autorităților ruse pentru spălare de bani, Konstantin Pikalov, aparent capul operațiunilor hibride din Africa și al unor interferențe în procesele electorale din Balcani, a reușit să traverseze Europa fără probleme.
În perioada 2015-2019, „Mazay” a primit trei vize Schengen emise de Consulatul Finlandei la Sankt Petersburg, toate acordate în „scopuri turistice”. Cea mai recentă viză a acestuia este valabilă până la 16.03.202. Până acum a călătorit înspre și dinspre continentul african, pe parcursul misiunilor, via Franța, Olanda și Portugalia, mai arată investigația experților de la Bellingcat.
Sursă foto: bellingcat.com