Un grup de oameni de știință chinezi a dezvoltat un dispozitiv capabil să introducă explozibili în zona de evacuare a unui satelit, a relatat The Defense Post, potrivit South China Morning Post .

Arma robotică antisatelit folosește o capacitate de blocare pentru a rămâne în interiorul unei sonde pentru o perioadă îndelungată de timp și pentru a plasa explozivi de topitură care provoacă explozii controlate în timp.

Cântărind doar 3,5 kilograme, explozivii de mare putere sunt ambalați într-un dispozitiv în formă de glonț aproape similar cu o Duză Laval. Când dispozitivul este detonat, explozia dăunează componentelor interne ale sondei, permițând în același timp structurii sale generale să rămână intactă.

Deoarece căldura exploziei poate fi transformată parțial în energie cinetică, operatorii de satelit ar putea confunda explozia cu o defecțiune a motorului.

Dispozitivul a fost deja testat la o instalație terestră din China. Cercetătorii au explicat că tehnologia ar putea avea „valoare practică” în diverse aplicații de inginerie.

În 2007, China a efectuat primul său test antisatelit, distrugând cu o rachetă un satelit meteorologic defunct. Cu toate acestea, testul a fost criticat pe scară largă de alte țări din cauza resturilor spațiale pe care le-a creat.

De atunci, țara și-a mutat atenția asupra dezvoltării de tehnologii care minimizează resturile la capturarea sau distrugerea sateliților. Pe lângă armele și plasele robotizate, China a dezvoltat diverse arme care de la sol pot fi capabile să distrugă un satelit.

SUA își exprimă îngrijorarea

Din cauza concentrării tot mai mari a Chinei pe consolidarea capacităților sale anti-sateliți, armata americană și-a exprimat îngrijorarea, în special în ceea ce privește Shijian-17, care ar fi efectuat manevre neobișnuite din 2016.

Generalul James Dickinson, șeful Comandamentului Spațial al SUA, susține că sonda experimentală ar putea prinde alți sateliți cu brațele sale robotizate. El a explicat, de asemenea, că China „caută în mod activ superioritatea spațială” folosind sisteme de atac spațial.

Sursă foto: vestnikkavkaza.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.