Numărul persoanelor arestate de forțele de securitate în timpul protestelor violente antiguvernamentale din Kazahstan a ajuns la 7.939, a anunțat luni Ministerul de Interne, potrivit Deutsche Welle.

Într-o declarație de presă, purtătorul de cuvânt al președintelui Kassym-Jomart Tokayev a spus că „un număr substanțial de cetățeni străini” se numără printre deținuți.

Autoritățile au lansat o represiune brutală și au reușit să controleze în mare măsură situația în cel mai mare oraș al țării, Almaty , după ce Rusia a răspuns apelului de ajutor al lui Tokayev trimițând câteva mii de soldați.

„Situația s-a stabilizat în toate regiunile țării”, se arată în comunicatul prezidențial.

Duminică, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat publicației americane ABC News: „Ordinul de a trage pentru a ucide, în măsura în care acesta există, este greșit și ar trebui anulat”.

Care sunt consecințele violenței?

Televiziunea de stat, citând Ministerul Sănătăţii din ţară, a raportat duminică că 164 de persoane au fost ucise în timpul tulburărilor şi peste 2.200 au fost rănite. Aceasta marchează un salt brusc față de un bilanț anterior furnizat de guvern, când oficialii au declarat că 40 de persoane au murit, inclusiv protestatari.

Duminică, ministrul de Interne Erlan Turgumbayev a făcut o prezentare a pagubelor, despre care a afirmat că au fost lăsate de protestele și ciocnirile din ultimele zile.

Aproximativ 400 de mașini, majoritatea mașini de poliție, au fost distruse în urma violenței, precum și peste 100 de centre comerciale și bănci.

Deținuții se confruntă cu acuzații de violență împotriva oficialilor guvernamentali, huliganism, crimă și furt, 125 de anchete preliminare fiind deja începute.

The Guardian

De ce a început protestul?

Cetățenii au ieșit în stradă în urma unei creșteri abrupte a prețurilor la carburanți weekendul trecut, dar protestele au crescut rapid în amploare și a cuprins o serie de nemulțumiri economice și politice . Cea mai mare parte a furiei lor a fost îndreptată către fostul președinte al țării, Nursultan Nazarbayev, care a condus țara de la destrămarea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990, înainte de a demisiona și de a-l numi pe Tokayev drept succesorul său în 2019.

Cu toate acestea, Nazarbayev a păstrat controlul asupra puternicului Consiliu de Securitate al țării și a fost înlăturat de Tokayev doar în timpul tulburărilor din această săptămână.

După ce violența a dus la zeci de morți atât în ​​rândul protestatarilor, cât și în rândul forțelor de securitate, Tokayev a ordonat vineri forțelor de securitate să deschidă focul asupra protestatarilor fără avertisment , referindu-se la protestatari drept „bandiți” și „teroriști”.

Forțele de menținere a păcii din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) dominată de Rusia au intrat în țară cu miile lor, după ce Tokayev a făcut apel pentru asistență împotriva protestelor.

Sursă foto: Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.