New Strategy Center a organizat în data de 06.02.2020 o dezbatere dedicată evaluării vulnerabilităților, riscurilor si amenințărilor care pot afecta securitatea României, în perspectiva noii Strategii de Apărare. Am avut speakeri din partea tuturor instituțiilor care au atribuții în domeniu, a fost o dezbatere interesantă și foarte utilă despre ce poate face România și mai ales, despre ceea ce poate afecta România.

Strategia Națională de Apărare este cel mai important document supus de Președintele României spre aprobarea Parlamentului, în baza căreia se fundamentează toate celelalte strategii sectoriale în domeniul securității naționale.

Cu ocazia evenimentului au avut intervenții:

Dl. Ionel Nițu, Președinte, New Strategy Center, moderatorul evenimentului.

Dl. Constantin Ionescu, Directorul Oficiului de Informații Integrate, Administrația Prezidențială

Dna. Simona Cojocaru, Secretar de Stat, MApN

Dl. Dan Neculaescu, Secretar de Stat, MAE

Dl. Dan Stan, Subsecretar de Stat, MAI

General de brigadă Cristian Bizadea, Adjunct al Directorului Serviciului Român de Informații

General maior Vasile Toader, Locțiitorul pentru Operații și Instrucție al Șefului Statului Major al Apărării, MapN

Atrage atenția că, în ciuda caracterului de utilitate publică oferit evenimentului, niciuna intre instituțiile participante nu a emis presei nici măcar un comunicat de presă cu privire la rezultatele dezbaterilor. Dacă lipsa unui astfel de material poate fi înțeles din partea New Strategy Center – până la urmă este un eveniment contra-cost, este de neînțeles de ce OII, MAPN, MAE, MAI sau SRI consideră că nu este necesar să ofere publicului larg punctul lor de vedere privind Strategia Națională de Apărare. Practic, este livrată de către New Strategy Center – prin Facebook, ideea că această Strategie –  care trece prin Parlament, forul cel mai reprezentativ pentru o democrație și pentru cei ce votează, este vitală pentru fiecare dintre noi. Moment în care cei ce ar trebui să ofere o informație specializată aleg fie să ignore importanța documentului, fie să ignore necesitatea cunoașterii impactului de către plătitorii de taxe.

De remarcat lipsa de comunicare a unor instituții care, peste două săptămâni, ne vor bombarda cu poze pe Facebook legate de 1 martie și varii teme instituționale specifice – ascultarea telefoanelor, apărarea țării, siguranța cetățeanului, etc. Rămâne de văzut dacă, pe viitor, OII, MAPN, MAE, MAI sau SRI vor lua în considerare nevoia stringentă de îmbunătățire a modului în care aleg să comunice cu cei pe care ar trebui să îi protejeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.