Războiul declanșat de Putin în Ucraina în februarie 2022 a declanșat schimbări în strategia geopolitică a statelor, după ce Statele Unite și țările occidentale au instituit pachete de sancțiuni împotriva Moscovei.

Agresiunea rusă a provocat un răspuns ferm din partea statelor democrate, care au condamnat-o, alte state au ales fie o poziționare neutră, fie una nuanțată sau chiar și-au exprimat susținerea față de Kremlin.

În prezent, Vladimir Putin vede oportunitatea de a prezenta lumii o nouă ordine mondială, realizată împotriva Americii și a NATO, alături de China, India și Iran, state care care susțin mai mult sau mai puțin Rusia, fără a-i acorda însă ajutorul pe care și l-ar dori Moscova.

Dacă există o nouă ordine mondială, atunci China o va conduce

Vizita în Rusia a președintelui chinez Xi Jinping îi oferă lui Putin o creștere a moralului și o șansă de a vorbi despre noua ordine mondială mult visată de liderul de la Kremlin, însă acest lucru îl poziționează pe locul al doilea: Xi intenționând să preia conducerea confruntării cu America și Occident.

Potrivit unei analize The Washington Post, vizita lui Xi la Moscova pregătește scena unei confruntări globale, Beijingul fiind dispus să folosească parteneriatul cu Rusia pentru a contracara Washingtonul.

Perspectiva sumbră din China este că intrăm în această eră a confruntării cu SUA, mănușile sunt scoase, iar Rusia este un atu și un partener în această luptă”, a spus Alexander Gabuev, analist la Carnegie Endowment for International Peace.

Rămâne de văzut dacă această confruntare se va încălzi, împingând trei puteri nucleare în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial, sau doar marchează acordurile de deschidere a Războiului Rece 2.0. Dar vizita lui Xi arată că sunt constituite părți ale lumii, China, Rusia și Iran care se aliniază împotriva Statelor Unite, Marii Britanii și a altor aliați NATO – într-o competiție pentru influența globală și pentru alianțe cu națiuni precum Africa de Sud și Arabia Saudită, care par ambivalente, dar de luat în seamă.

Având în vedere o a doua strategie militară a lui Putin, prezentarea Chinei și Rusiei ca aliați împotriva Statelor Unite va da credibilitate afirmațiilor lui Putin că războiul din Ucraina este creuzetul prin care Rusia creează noua ordine post-americană.

Xi ar putea, de asemenea, să intenționeze să-i demonstreze lui Putin că, dacă există o nouă ordine mondială, atunci China o va conduce.

În ultima perioadă, China a manifestat o influență globală în creștere prin medierea unei apropieri diplomatice între Iran și Arabia Saudită.

În prezent prietenii Rusiei ezită să-și declare deschis sprijinul pentru regimul lui Putin

Recent, expertul în politici de apărare și alianțe militare Hari Bucur Marcu a explicat, pentru Adevărul, de ce prietenii Rusiei ezită în acest moment să-și declare deschis sprijinul pentru regimul lui Putin.

Hari Bucur Marcu amintește și faptul că, atunci când s-a votat rezoluția Adunării Generale a ONU din 3 martie 2022, prin care s-a condamnat agresiunea rusă asupra Ucrainei, doar cinci țări au votat împotrivă. Acestea au fost Rusia, „satelitul” Belarus, Coreea de Nord, Siria și Eritreea.

Țări ca India și China, chiar și Iranul, deocamdată sunt în situația în care nu au votat niciodată cu Rusia în nicio rezoluție a Consiliului de Securitate sau a Adunării Generale. S-au abținut, ceea ce este cu totul altceva”, a subliniat acesta.

Dacă China și celelalte țări apropiate Moscovei ar decide să sprijine cu arme Rusia, ar avea doar de pierdut, dă asigurări Hari Bucur Marcu.

Dacă ar fi ca Beijingul să se alăture Rusiei în vreun fel ar presupune să renunțe la miile de miliarde pe care le primesc pentru mărfurile lor pe care le fabrică pentru Occident – Statele Unite și Europa, care sunt singura lor mare sursă de venituri. Iar chinezii au fost întotdeauna pragmatici și au știut să-și urmărească interesele și să cultive relațiile comerciale cu Occidentul, chiar dacă la nivel declarativ au avut grijă să nu-i lase lui Putin impresia că e total abandonat”, mai spune expertul pentru Adevărul.

De asemenea, Dmitri Oreșkin, profesor la Free University în Riga, a afirmat: ”China va sprijini Rusia, dar într-un mod prin care să nu enerveze Statele Unite, adică acest sprijin va fi în mare măsură simbolic – să vorbească, să propună un plan de pace, să lege o prietenie, ceva de genul. China nu va intra serios cu Putin în cârdășie pentru că riscul ca Putin să piardă este prea mare, iar China nu vrea să aibă de-a face cu învinși. Prin urmare, nu vor exista îmbrățișări prea apropiate. Vor fi îmbrățișări de fațadă și negocieri destul de dure în culise.”

Reacția dură a Statelor Unite

Secretarul de stat american Antony Blinken spune că vizita făcută la Moscova de președintele chinez Xi Jinping arată intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina”, în loc să le condamne.

Președintele Xi călătorește în Rusia la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele Putin, iar asta sugerează că China nu simte nicio responsabilitate de a trage la răspundere Kremlinul pentru atrocitățile comise în Ucraina și, în loc să le condamne, preferă să ofere acoperire diplomatică pentru ca Rusia să continue să comită acele crime”, a declarat Blinken într-o conferință de presă.

Cu toate acestea, secretarul de stat american a spus că „elementele” propunerii de pace a Chinei erau în conformitate cu eforturile pe care SUA le-ar sprijini.

Propunerea Chinei include elemente pe care le-am susținut de mult timp, inclusiv asigurarea securității nucleare, rezolvarea crizei umanitare, protejarea civililor și, într-adevăr, primul element cere menținerea suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor județelor”, a declarat Blinken.

………

China pregătește scena unei confruntări globale, o nouă ordine mondială, sau doreşte a fi un mediator în ceea ce priveşte războiul din Ucraina?

Alexey Maslov, directorul Institutului de Studii Asiatice și Africane a Universității de Stat din Moscova, dă asigurări că noua eră de confruntare „va fi un război rece de lungă durată între diferite tabere”.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem o inițiativă de pace cât mai curând posibil.

Foto: Craig Stephens

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.