Fostul președinte Donald Trump ar fi comunicat unor oficiali europeni de rang înalt, pe când se afla la Casa Albă, că Statele Unite nu ar interveni în sprijinul Europei în caz de atac, conform declarațiilor unui oficial european, citat de Reuters. Thierry Breton, comisarul francez responsabil pentru piața internă a Uniunii Europene, a relatat că Trump a făcut aceste afirmații în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos din ianuarie 2020, într-o discuție cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la care a participat și el.

Breton a relatat acest episod într-o dezbatere desfășurată la Bruxelles, iar observațiile sale au generat critici aspre la adresa lui Trump din partea campaniei actuale a președintelui american în funcție, Joe Biden, care se pregătește pentru o nouă candidatură și, cel mai probabil, va concura cu Donald Trump în alegerile din noiembrie.

Conform lui Breton, Trump i-ar fi spus Ursulei von der Leyen: „Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom interveni niciodată pentru a vă sprijini. Apropo, NATO este în impas, iar noi vom pleca, vom părăsi NATO”. Trump ar fi adăugat: „Și, apropo, aveți o datorie de 400 de miliarde de dolari, pentru că nu ați plătit, voi, germanii, suma cuvenită pentru apărare”, conform relatării lui Breton.

Un purtător de cuvânt al președintei Comisiei Europene a refuzat să comenteze dezvăluirile lui Thierry Breton. Informațiile privind aceste comentarii ale lui Donald Trump au fost menționate anterior de presă, dar aceasta este prima confirmare publică din partea unui oficial european de rang înalt.

Un reprezentant al campaniei lui Biden a declarat: „Ideea că el ar abandona aliații noștri dacă nu obține ceea ce dorește subliniază ceea ce știm deja despre Donald Trump: singura persoană de care îi pasă este el însuși”.

Pe parcursul primului său mandat, între 2017 și 2021, Trump a fost implicat în repetate controverse cu aliații tradiționali în privința comerțului și cheltuielilor pentru apărare. Privind o potențială candidatură în 2024, Trump nu a oferit multe indicii privind politica externă pe care ar adopta, în afară de declarații generale, cum ar fi soluționarea conflictului din Ucraina în 24 de ore, ceea ce a stârnit îngrijorare în capitalele europene. Potrivit unor surse, într-un al doilea mandat, el ar putea numi oameni loiali în poziții cheie, conferindu-și astfel mai multă libertate pentru promovarea unor politici izolaționiste, conform unor actuali și foști colaboratori și diplomați.

 

Foto: bloomberg.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.