Nikolai Patrușev, apropiat al lui Putin și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că riscul folosirii armelor de distrugere în masă este în creștere, din cauza modului în care SUA și aliații săi acționează, militarizând chiar și spațiul cibernetic. Acesta a învinuit SUA pentru “deteriorarea securității globale din cauza politicilor sale destructive”.

Ordinea mondială centrată în jurul intereselor Occidentului dispare treptat și ireversibil, iar NATO s-a arătat în sfârșit ca un instrument de agresiune colectivă occidentală. (…) Occidentul pregătește de ani de zile Ucraina pentru un război cu Rusia”, a mai spus Patrușev.

Patrușev nu a dat detalii despre locul în care ar putea fi folosite armele nucleare, dar a acuzat Washingtonul că nu a reușit să aducă pacea în Orientul Mijlociu și că a escaladat războiul din Ucraina prin susținerea Kievului. Declarația fostului ofițer KGB a fost făcută după ce SUA au criticat marți decizia Rusiei de a se retrage în mod oficial din Tratatul forțelor armate convenționale în Europa, un acord de securitate adoptat după Războiul Rece. Washingtonul a declarat că decizia a arătat “disprețul Moscovei față de controlul armelor”.

Patrușev, în vârstă de 72 de ani, este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin încă din anii ‘70, când au fost colegi în KGB. El ocupă în prezent funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, fiind responsabil de luarea deciziilor de politică externă și de securitate.

Întrebat despre declarațiile lui Patrușev, Dmitri Peskov a spus că “Patrușev este secretarul Consiliului de Securitate. El face parte din Kremlin, iar declarațiile sale sunt declarații ale Kremlinului. În ceea ce privește Federația Rusă, avem o doctrină în care totul este clar explicat. Nu există schimbări. Acest lucru este confirmat de președinte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.