Conducătorii militari din Mali au primit joi mai multe avioane de război și elicoptere din Rusia, anunță The Defense Post, care citează AFP.

Corespondenții AFP au remarcat opt ​​avioane și două elicoptere la o ceremonie la care au participat ambasadorul rus Igor Gromyko și șeful juntei din Mali, colonelul Assimi Goita .

Armata din Mali a anunțat că transportul include avioane de atac Sukhoi Su-25 concepute pentru a sprijini trupele terestre, precum și Albatros L-39, proiectat în Cehia.

L-39, deși proiectate inițial pentru scopuri de antrenament, au fost folosite și ca avioane de atac.

Mali a primit, de asemenea, un elicopter de transport rusesc proiectat sovietic Mi-8, care, pe lângă transportul de trupe și echipamente, poate fi echipat cu arme pentru a apăra trupele terestre.

Oficialii malieni nu au oferit detalii despre numărul exact al aeronavelor livrate de Rusia și, deși spun că au achiziționat armele, nu au făcut publice detaliile tranzacției.

Acestă achiziție este cea mai recentă dintr-o serie de livrări similare de echipamente militare rusești, după cele din martie și august 2022.

Țara vest-africană se luptă cu o insurgență jihadistă, precum și cu o criză politică și umanitară încă din 2012.

După ce coloneii aflați în prezent la putere au organizat lovitura de stat din 2020, relațiile cu fosta putere colonială Franța s-au rupt rapid, iar Rusia a intervenit pentru a umple golul.

Mai multe surse spun că junta din Mali a început, încă de la sfârșitul anului 2021,  să aducă paramilitari din grupul rus Wagner, generând astfel critici din mai multe țări.

Conducătorii militari au negat acuzațiile, spunând că pur și simplu au reînviat legăturile de lungă durată cu Rusia și armata acesteia.

La ceremonia de joi, actualul șef al forțelor aeriene din Mali, generalul Alou Boi Diarra, a salutat ultimele livrări ca fiind ultima etapă a modernizării „fără precedent” a forțelor militare maliene.

Sursă foto: FLORENT VERGNES/AFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.